fredag 16 december 2011

nu blir det jul



Sedan senast har jag varit på ett mycket trevligt möte på Nifins bibliotek, där kollegan Ca numera jobbar. Vi fick presentationer både av chefen Gun Oker-Blom och av en dansk man som pratade en rätt begriplig danska. Tyvärr var det rätt få som ställde upp, fast inbjudningarna hade gått till alla på min s.k. Stormöteslista, alltså alla som är intresserade av den svenska servicen i Helmetregionen.






Sen har det varit lite ett och annat. Bl.a. fick jag äntligen klart temapaketet om Berättande. Få se när det publiceras.


Men nu är det dags för jullov

tisdag 13 december 2011

Hosta, bråttom, rådd och Lucia

Det blev ännu mera ledigt - höstens förkylning slog till...

Nu har jag i allafall hostat mig genom två arbetsdagar. Speciellt idag har det nästan blivit lite bråttom, med översättning av termer för servicesidorna. Det är lite slött av översätta termer som är uttagna från sitt sammanhang. Som tur vet jag ju en hel del om hur sidorna ska läggas upp.

Sen visade det sig att det har blivit rådd med ekonomin kring Tidens tecken och Sannes projekt Bilderboksparaden, som båda har fått pengar från kulturfonden. Irriterande...

Idag bjöds det på luciaglögg på vuxenavdelningen. Just när jag drack det och Ylva serverade, kom det hela två svenskspråkiga kunder. Den ena dessutom pensionerad bibliot som kände igen oss.
Det behövs lite värme och tröst och mänskor och ljus i den här mörka, råddiga och hostiga vintern.

torsdag 1 december 2011

Temapaket

Idag har jag gjort klart ett temapaket om berättande. Ännu har jag inte skickat det vidare, men i princip är det klart. Jag har gjort det valet att jag inte plockat in några pärmbilder. Det ger bara fruktansvärt mycket arbete, men frågan är om det är värt det. Det finns inte mycket tid, så man bara måste prioritera. Trenden är väl annars också att temapaketen ska bli s.a.s lättare. endel tycker att de ska vara så förskräckligt fina och bearbetade, men jag är inte säker på att det är värt besväret.

Nu far jag iväg och firar andra advent och självständighetsdag.

onsdag 30 november 2011

Biblär, temapaket och centrumbibba

Dagen började med en liten palaver om översättningar av material till projektet Kiravo eller på svenska Biblär. Jag tycker kanske att det kunde räcka att översätta materialet som ska delas ut till eleverna. Projektet går alltså ut på att lära ut informationshanteringskunskap till lärare, småföretagare och marthor. Nu ska det hållas kurs för småföretagare på svenska i Ingå under vårterminen.

I övrigt har jag jobbat med att få temapaketet om berättandet klart - är nog på god väg - och mellan verserna översatt en liten text om arkitekturtävlingen om Centrumbibban.

tisdag 29 november 2011

Från Biblionytt till pekplattor

Nu har det igen hänt en hel del sedan senast.

På torsdagen var det Helmermöte i Grankulla där Barbro Nygård tillbringade sin näst sista dag som bibliotekschef. På fredagen gick hon sen i pension. Eftersom jag har kännt henne sedan 1980 då jag började på soc o kom och hon var lärare för vår bibbakurs, ville jag på något sätt uppvakta henne. Det blev samtidigt Helmers avskedgåva. Jag köpte en cyklamen. Hon hade också en härlig avskedgåva till oss, det rätt så underbara informationsbladet BIBLIONYTT som vi gjorde 1995 för att uppmärksamma den svenska servicen i huvudstadsregionen. Redan då gällde bibbakortet i alla fyra städer! Redan då fanns det svenskt samarbete fast det inte existerade något officiellt Helmer.

Själva mötet kretsade sedan ganska mycket kring servicesidorna. Jussi Vehviläinen var med. Det blev på något sätt ett ganska pratigt möte, som vanligt rätt mycket kring bristen på svenska resurser.

Igår, måndag, var jag igen i en annan stad, den här gången Esbo. Det var kurs på svenska i Encore, det nya söksystemet för HelMet. Av de få som var där var det bara jag och Eva W (som var med en del av tiden) och Marit B, som drog kursen, som har svenska som modersmål. Så det blev lite språkkurs eller språkbad också. Nåja, jag lärde mig nog en hel del och det var ganska sympatiskt med mera diskussion än egentlig undervisning.

Idag har jag översatt en notis om Tidningssalen i Kvarnbäcken - och bl.a. frågat Focis vad man ska kalla tablettilaite - pekdator eller pekplatta är svaret. Älskar Focis!

Det har också varit en del annat smått och gott...

tisdag 22 november 2011

cirklar och annan marknadsföring

Idag har jag fortsatt att fundera på hurdant program man borde erbjuda våra kunder. Det här med en cirkel av något slag känns nog intressant. Var just på ett seminarium om olika sätt att marknadsföra samlingarna. Ett sätt är en bokcirkel. Andra är t.ex det härliga Hard Book Café och en kampanj för att locka män till bibban. Som inte var så superlyckad...

Mina tankar går i allafall mot att bokcirkeln inte ska vara en traditionell skönlitteraturcirkel utan något annat. Tänk om man sku fortsätta med tidstemat men i helt andra ramar???

Har också litet mailat med kollegan Barbro A om ett program på Riku som hon vill arrangera. Varnade henne för Husis oginhet, eller snarare opålitlighet.

måndag 21 november 2011

festligt eller inte

Sedan senast har det varit fest på bibban. Det firades julfest, men också iGS' och Ord i Tidens 10årsjubel. Festen var helt trevlig också som fest betraktad, men jag njöt allra mest av att få träffa kolleger och arbetskamrater från olika håll i bibban.

Jag har idag översatt texter om Läsplattor. Det hör nog kanske inte till det mest festliga man kan tänka sig, men också sånt måste väl göras...

En fundering kring program

Hej Svenska Gruppen + Maria och Solveig + Helmer!

Tidens tecken-projektet är genomfört (såtillvida att vi bara har redovisning och betalning kvar, men det hör inte hit just nu) och vi kan nog vara riktigt nöjda! Jag har i alla fall sedan dess funderat på meningsfullheten i att ordna den typen av program. Jovisst är det trevligt och visst är det bra, men är det egentligen just det som våra svenska kunder vill ha och behöver??? Det är dessutom ganska många som ordnar liknade program – åtminstone Arbis och Nifin... Vad är det egentligen för program som just BIBBAN ska ordna och vad behövs på riktigt. Det har jag funderat på. En grej är ju bokcirklar – att samlas flera gånger i ungefär samma grupp. Att diskutera något vettigt och att lära känna varandra. Jag tror att det finns ett socialt behov – men också ett behov av att få diskutera och ventilera frågor. Eller vad har ni för funderingar kring detta? Mina egna tankar kretsar kring möjligheten att starta nånsorts studiecirkel, med någon (eller flera) intressant(a) faktabok/böcker som bas. Detta kastat ut som en tanke bara.

Hälsningar
Susanna

torsdag 17 november 2011

Brevväxling om pepparkakefolket

Hei!
Nyt olen vähän ylpeä, koska tästä tulee vastaus:

Hej!
Barnvisan du söker är skriven av den svenska ”barnvisefarbrorn”, kompositören och musikpedagogen Felix Körling. Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Felix_K%C3%B6rling.
Själva visan hittade vi i nothäftet Felix Körlings barnvisor, Körlings förlag, 1986.
Visans ord går såhär:

1.
Det var en liten gosse
som var så tjock och tung , tung, tung,
han var en väldig krigsman
och ville bliva kung, kung, kung.
Så tog han på sin granna väst
och sadlade sin gung-gung-häst.
Sen drog han ut i världen,
och lycka till på färden.

2.
Han red i hundra veckor ,
ty världen är så stor, så stor,
då kom han till det landet,
där pepparkakefolket bor.
Och gossen sade: Ptro, ptro, ptro!
Och folket sade: jo, jo, jo!
Så fick han en prinsessa
med krona på sin hjässa.


Että näin,
Susanna

****************************************************************
Susanna Söderholm
erikoiskirjastonhoitaja - specialbibliotekarie
Helsingin kaupunginkirjasto - Helsingfors stadsbibliotek
Kehittämisyksikkö – Utvecklingsenheten
puh. - tel. 09-31085452 / 040-1703839

susanna.soderholm@hel.fi
www.lib.hel.fi


Lähettäjä: Lehto Silene Lähetetty: 16. marraskuuta 2011 13:37Vastaanottaja: Söderholm SusannaAihe: VS: Lastenlaulua etsitään

Hei Susanna!

Olin maanantain ja tiistain ensiapukurssilla, joten pääsin sähköpostin äärelle vasta nyt... Kiitos paljon avusta, hienoa! :)
Lähetä vaan vastaus minulle vaikka, niin vastaan kysyjälle. Kysyjälle on jo laitettu väliaikatietoja, että asiaa selvitellään.

Silene

Lähettäjä: Söderholm SusannaLähetetty: 15. marraskuuta 2011 15:42Vastaanottaja: Lehto SileneAihe: VS: Lastenlaulua etsitään
Hei Silene!
Olen tehnyt vähän researchia tästä, ja jos hyvin käy, minulla on vastaus tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa. Lähetän sen siinä tapauksessa sinulle.

J
Susanna

Lähettäjä: owner-kirjastot-tieto@lists.tietoverkot.net [mailto:owner-kirjastot-tieto@lists.tietoverkot.net] Puolesta Lehto SileneLähetetty: 11. marraskuuta 2011 13:51Vastaanottaja: tieto@kirjastot.fiAihe: Lastenlaulua etsitään

Hei,

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa kysellään:

"Hej! Jag söker orden till en gammal barnvisa. Minns inte hur visan börjar, men den innehåller orden .... han red i hundra nätter ty världen är så stor så stor, sen kom han till det landet där pepparkakefolket bor.. Vet ni var man kan hitta orden till hela visan?"

Tulisiko kenellekään mieleen?

Ystävällisin terveisin,
Silene Lehto
Helsingin kaupunginkirjasto
Kysy kirjastonhoitajalta -palvelunvaltakunnallinen toimittaja

Tidens teckens avslutning



Nu har det igen hänt så mycket. Nu har den sista kvällen i Tidens tecken gått av stapeln. Boktid i tiden. Det var spännande, jag stressade ganska mycket över om det skulle komma folk, eftersom Husis, typiskt nog, inte tog in puffen där vi beskrev vad som skulle hända under kvällen. Nåja, det kom sist och slutligen ca 20 personer och folk säger att det nog är helt bra. Kanske det är det. Folk har nog en viss tröskel att bege sig på sådana här program. Man tycker - visst det där låter hemst trevligt, jag skulle gärna gå. Sen går man ändå inte. Man kan ju undra om det alls behövs den här typen av program. Kanske det är något annat som behövs??






Den här kvällen gick ut på att göra TVprogrammet Boktid live. Såhär beskrevs kvällen i puffen som aldrig publicerades annat än på Facebook:



"Tisdagen den 15 november, med start kl 18 bjuder Boktid på ett liveuppträdande där alla element från TV-programmet återfinns.På temat lycka, manlighet och tidsanda diskuteras Philip Teirs aktuella novellsamling Akta dig för att färdas alltför fort av bloggaren och litteraturvetaren Mathias Rosenlund, bibliotekarien Terhi Paukku och programledaren Petter Lindberg.Efter den inledande diskussionen intervjuar Anna Dönsberg kvällens författargäst Philip Teir. Kvällen avrundas med boktips, Andrew Erikssons antikvariska pärlor och en möjlighet för publiken att ställa frågor.Kvällen avslutar serien Tidens tecken, ett gemensamt projekt för biblioteken i huvudstadsregionen. Projektet har erhållit understöd av Svenska kulturfonden. Fritt inträde. Hjärtligt välkommen!"






Allt var jätteintressant och kiva, fast själv gillade jag nog allra allra bäst Andrew Erikssons underfundiga presentation av en gammal bok som verkar spännande. Tyvärr har jag glömt namnet nu just.



Det hela blev inspelat av Yle, så vi får antagligen se det via nätet så småningom.



Sedan har jag också haft den fjärde lektionen i internetkursen. Det var ju meningen att vi skulle behandla gmail då, men jag konstaterade att de här mänskorna nog mera behöver repetera grunderna och googlesökning. Så nästan hela timmen gick åt till det. Man ska helt enkelt inte försöka lära folk för mycket. Då lär de sig helt enkelt ingenting alls.





måndag 14 november 2011

utvecklingssamtal

Idag hade jag Utvecklingssamtal med min nya chef Marja-Liisa. Det var riktigt trevligt. Vi konstateradebåda att enheten vi hör till är rätt så diffus. Man har inte så värst mycket arbetsgemenskap, utan alla håller på med sitt.

Men också det har ju sina fördelar, man är fri att skapa sitt eget jobb.

torsdag 10 november 2011

bokad bibliotekarie

Träffade ocskå Mao Lindholm som jobbar med boken om Lekholmen. Mycket intressant. Nu gäller det att försöka hitta bilder och kanske också ännu fler författare som har nånting att komma med i ämnet. Bildarkiv... Helsingfors, Likholmen...

Det har var liksom att Boka en bibliotekarie...

kundnöjdhet och google

Igår gick jag igenom den nya kundnöjdhetsenkäten tillsammans med skaparen Jouni. Det är intressant att se att jag allt mera vill förenkla meningar och uttryck och göra dem mera skarpa och klara. Det kanske inte alltid märks här i bloggen där jag inte filar på mina meningar.

På eftermiddagen hade jag internetkursen i Tölö med Maria som assistent. Vi gick igenom sökning med Google och det var riktigt roligt, trots att det alltid i gruppen finns såna som inte fattar skillnaden mellan att skriva in en adress och att skriva in sökord. Undrar om jag borde ändra på undervisningen så att jag inte så mycket har exempel som man kan gissa när vi börjar med att skriva in adresser? Som t.ex. kommunernas namn? Sen å andra sidan är det ju i praktiken inte så stor skillnad. Oftast kommer man vidare hur man än gör. Men jag tycker nog att man ska fatta skillnaden när man använder internet. Det är liksom den grundläggande insikten tycker jag.

tisdag 8 november 2011

social dag

Idag har jag bara suttit vid mitt skrivbord men ändå varit rätt social och aktiv. Skrivit till Petter Lindberg och Husis och radion och Arbis Östra och Tölö och... Ringt till en "elev" och till Husis mm.

Dessutom översatt en kundnöjdhetsenkät. Och konstaterat att man inte ska skriva du med stor bokstav på svenska.

måndag 7 november 2011

Hänt sen senast

Sedan senast:

- En intern blogg vid namn Pärlfiskaren har grundats. Den finns på bibbans intra Helmi och där ska vi skriva kort och trevligt om svenska ting. Petteri och jag startade upp den på tisdagen 1.11.

- Tidens tecken om Saktmod blev en mycket trevlig tillställning i Äpplet. 40 personer i olika åldrar. Merete M talade trevligt och engagerande.

- Internetkursen i Tölö gick riktigt bra. Vi pratade nu om internets grunder - att skriva in en adress i adressfältet osv. Tina assisterade.

- På torsdagen var jag hela dagen i Tammerfors på kurs om tyst kunskap. Inget egentligt nytt - men bekräftade att jag har tyst kunskap om alltmöjligt...

- Idag har jag mest översatt, men också överräckt en Mymugg och diverse annat...

Inslag i bloggen Pärlfiskaren






Svenska gruppen grundade år 2007 ett pris som varje år på Svenska dagen delas ​ut till en finskspråkig kollega som "på ett hedersamt sätt gynnat och stött den svenskspråkiga verksamheten vid Helsingfors stadsbibliotek". Det första priset gick till Leena Vuorio (numera Lindholm) vid Inköps- och anskaffningsavdelningen. Andra pristagare har varit Virve Miettinen, Jorma Mähönen och Lauri Seutu. I år gavs priset åt Marja-Liisa Komulainen, chef för Utvecklingsenheten. Motiveringen är:
"Marja-Liisa har aktivt och intresserat sett till att den svenska verksamheten lever vidare, bl.a. genom att rekrytera svenskspråkiga praktikanter till biblioteket.”

Grattis Marja-Liisa!

Brev till Hbl

Hej bästa Jens Berg och Eva Wörlund!

Eftersom jag antar att ni på er tidning är intresserade av vilken respons enskilda inslag i tidningen kan ha, vill jag berätta följande:

Jag brukar hålla kurser i internet för nybörjare på olika bibliotek inom Helsingfors stadsbibliotek. Sedan länge har jag vetat att det allra viktigaste sättet att få deltagare i kurserna är att ha en liten puff på Husis Dagbokssida. Därför har jag alltid per e-post skickat in en sådan puff i god tid före kursen. Jag hade en kurs i Östra Centrum i början av hösten, men trots påringning kom puffen inte in förrän samma dag som kursen skulle hållas kl. 9.30. Jag hade tre deltagare i kursen... Två av dem hade anmält sig redan under sommaren via Arbis Östra.

När jag sedan skulle ha en kurs i Tölö bibliotek senare på hösten skickade jag på nytt in en puff i mycket god tid. Jag hade semester veckan innan den vecka som kursen skulle börja (på onsdagen), så därför skickade jag in puffen i ovanligt god tid. På tisdagen under min semestervecka började min jobbmobil ringa som besatt. Det visade sig att puffen redan då hade publicerats. Detta var förvisso fint, men något överraskande! Min kurs blev full på nolltid!

Men historien slutar inte här. Några dagar senare kom en puff med samma innehåll på nytt i tidningen. Med samma resultat – telefonen ringde som besatt. Nu hade jag inte mera någon kurs att erbjuda i Tölö, men min kurs i Östra centrum i januari-februari 2012 är redan full!! Dessutom var det nog några personer som tog illa vid sig av att en fullsatt kurs annonserades två gånger, och av att jag inte (på min semester!!) hela tiden svarade i telefonen.

Av detta kan man dra åtminstone två slutsatser:
1. Puffar i Hufvudstadsbladet är mycket synliga, bara de sätts ut i rättan tid’

2. Det finns fortfarande ett stort behov av grundkurser i Internet


Till detta skulle jag dessutom vilja tillägga två önskemål av vilka det första inte kan vara svårt att förverkliga:
1. Kunde man tänka sig något slags svarssystem, så den som skickar e-post till tidningen åtminstone får en automatisk bekräftelse?
2. Jag skulle vara lycklig över att få veta vilken dag min puff publiceras. Men jag kan förstå att detta kan vara besvärligt.

Med vänlig hälsning och önskan om svar på detta brev.

måndag 31 oktober 2011

Arbetets rytm

Det är nu bara så att det gör gott för mänskan att ta det lugnt mellan varven. Därför har vi program om "Saktmod" i morgon i äpplet. Därför skippade jag bokmässan... fast jag tror också att det gör gott att ha små adrenalinkickar ibland. Rytmen ska inte vara samma hela tiden.

Förra arbetsveckan hade rätt så högt tempo. Med åtföljande lugnt veckoslut. Också den här veckan kommer att gå rätt snabbt.
Idag har jag försökt hinna med översättningar, men det har också kommit en del e-post och telefonsamtal att sköta däremellan. Hade tänkt övesätta Sari Ls text om bibbans historia. Men hann inte ens börja på den idag, utan istället blev det en text till Palvelusivusto, som jag egentligen bara finslipade.

torsdag 27 oktober 2011

Lekholmen med mera



Idag har jag träffat en ny svensk biblioteksperson - som praktiserar på richardsgatan och studerar i Borgå. Trevligt. Tyvärr minns jag inte hennes namn.






Så har jag lovat att assistera Magnus Lindholm som jobbar med en historik om Lekholmen. Jätteintressant. Illustrerar detta med en bild som han har tagit från Lekis.






Så har det också varit mycket annat. Idag har det varit flow och kiva fast jag är så trött att jag egentligen bara vill hem och sova just nu.

onsdag 26 oktober 2011

kursen körde igång

Att intresset för kurser i internet för nybörjare är stort är nog det minsta man kan säga. Som sagt har min jobbtelefon ringt som besatt under de senaste dagarna. Min kurs i Östra Centrum som börjar i januari är redan i praktiken full också den. Idag ringde de dessutom från Radio Vega och ville höra om kursen. Jag måste ju poängera att kurserna är fulla. De kommer i allafall att göra ett inslag om detta i morgon bitti. Jag berättade vad kursen kommer att gå ut på, vad jag brukar lära ut och hurdana elever jag brukar ha. Det är ju trevligt att t.o.m. de visar intresse.

Själva kursen började alltså idag här i Tölö. - Ja jag sitter och skriver på min gamla jobbdator på mitt gamla arbetsrum. Konstigt så hemma det känns fast jag nog inte skulle vilja komma tillbaka hit för gott, utan bara såhär på besök. -
De 6 personer som var på dagens kurs var nästan förvånansvärt trevliga och också på något sätt homogena, Ingen "jobbig". Det var faktiskt riktigt inspirerande och "kick-givande"

Också igår var jag faktiskt här i Tölö, utvecklingsbyrån hade utvecklingsdag. Jag känner mig nog kanske en aning som en främmande fågel, men alla är trevliga och det är intressant att höra vad de andra egentligen håller på med.

måndag 24 oktober 2011

Kursrådd

Har haft en vecka ledigt, men helt fritt från jobb har det inte varit. På tisdagen i veckan behagade Husis sätta in en puff om min internetkurs i Tölö som ska vara i övermorgon, Puffen kom alltså en dryg vecka före kursen. Jag var ledig som sagt var - och inte ens hemma när jobbtelefonen började ringa som besatt. Inga papper hade jag med mig, eftersom jag ju inte kunde ana detta. Förra gången behagade de ju sätta in puffen samma dag som kursen började.

Nåja - jag fick säga nej åt nästan alla som ringde - och ordningsföljden blev mycket osäker. Slött slött!! Det enda som ju är roligt är att det ju finns ett otroligt stort behov av och intresse för detta.

Men Husis rådd tar inte slut här. Idag hade de på nytt en puff om SAMMA KURS. På nytt en flod av telefonsamtal och påföljande ursäktanden. Endel trodde ju att kursen inte hade blivit full när puffen kom på nytt. Med mera. Nu har jag i allafall tagit emot anmälningar till kursen i ÖC i januari-februari. Så många att den kursen inte behöver puffas i Husis.

Under ledigheten var jag också på Kosmisk tid - som ju var den andra i Tidens tecken serien. Fantastiskt, fantastiskt intressant om tiden och rymden! Tyvärr var ju deltagarantalet inte så jättestort, bara ca 10.

onsdag 12 oktober 2011

ja och nej

Huvudet är egentligen fullt av tankar: min arbetslista är helt full av uppgifter - men faktum är också att en hel del av dem är gjorda. Vissa dagar gör man flera mindre grejor, medan andra är sådana att man mera koncentrerar sig på en enda sak. Idag har det handlat om Tidenprojektet ur olika synvinklar, men också om servicesidorna och om en ev blogg som vi skulle skriva på Helmi-intran. När det gäller tidenprojektet har det allra mest handlat om att nu göra reklam för programmet inkommande tisdag, Kosmisk tid i Myrbacka. Evenemax, HUSIS, event på Facebook...

Vi hade Helmermöte igår. Också där var det viktigaste temat tidenprojektet.


Kursen som jag skulle gå på i Tammerfors nästa måndag, som skulle handla om projektarbete på bibban - blev inhiberad. Tråkigt, tråkigt, tråkigt! Hoppas nästa kurs i allfall blir av!


Jag har själv sagt nej till en grej: Sinikka Koskinen frågade mig om jag skulle kunna översätta texten till en utställning om Anne Frank. Intressant, visst, men det kräver ju ingen bibbakunskap att översätta sånt - och jag har nog tillräckligt med arbete hursomhelst.

torsdag 6 oktober 2011

arbetstidsfunderingar

Jag har nog inte brist på jobb, översättningsförslagen glider in. Nu har jag att ta ställning till om jag vill/hinner översätta texterna till en utställning om Anne Frank. Nå, servicesidotexterna kommer troligen att ramla in först i december -januari, som det nu ser ut.
Men som det nu ser ut kommer jag också att ha hela tre veckor ledigt där kring jul. För att jag kantänka förtjänat för mycket...

Idag har jag gjort alltmöjligt smått och gott, bl.a. uppdaterat kursmaterialet om gmail. Vi hade också svenska gruppens möte - trevligt. Med var praktikanten Conrinna Heinrichs som är en person som jag innerligen hoppas kommer att stanna i vår bibba.

onsdag 5 oktober 2011

Utåtriktad verksamhet

Den senaste tiden har varit omväxlande att sitta på kontoret och översätta och att vara rätt så utåtriktad.
Den andra kursdagen för min internetkurs med de tre deltagarna, gick av stapeln i Östa Centrum förra fredagen. Vi hade kommit överens om att börja kl. 10 och hålla på till kl. 12 utan paus. Det var ett lyckat beslut. Den där pausen behövs inte för en så liten grupp.

Igår gick sedan den första Tidens teckenkvällen av stapeln. Dagen inleddes med att jag blev intervjuad i radion kl 6.40. Radio Vega huvudstadsregionen har nu sån policy att allt måste vara nyheter. Så "nyheten" var att svenska böcker bli mindre utlånade - och därför ordnar vi jippon för att locka svenskspråkiga. Nåja det är ju ungeför sant... Jag tror nog intervjun blev någorlunda ok och positiv.

Själva kvällen blev åtminstone lyckad. Salen proppfull där i Grani - 40 pers. Morelius pratade bra - intressant och underhållande. Han värderade också folks saker - och det var faktiskt riktigt roligt att följa med. Det hela slutade sådär 20.15!

Nu tänker jag ta paus - och stressa för nästa kväll först lite senare.

onsdag 28 september 2011

dagens skörd

Karvakorvat kuulolla - vovvar som lyssnar

Tähtämättä tarkemmin - träffa rätt på måfå???

Puoli-ikäisiä oppipoikia - Halvgamla (?) lärlingar

Lehti kerrallan - en tidning åt gången

Detta är en del av dagens skörd :)

tisdag 27 september 2011

Rubrik

Internetkursen blev sedan puffad i fredagens Husis - alltså samma dag som den började. Nu har jag småningom accepterat att jag bara måste ringa till Dagboken och påminna om jag alls vill ha in en puff. Något annat fungerar inte. Nåja puffen ledde till att det kom en deltagare till - en farbror som nog kunde rätt så mycket från förut. De båda tanterna som anmält sig för länge sedan kunde också relativt mycket, för att vara nybörjare, men begreppen var råddiga. De har nog förutsättningar att lära sig en hel del.

Idag tisdag har jag koncentrerat mig på översättningar. Fick en förfrågan av Solveig S om en rubrik som är nästan omöjlig att översätta, sen började jag på en text om bibliotekshundar Karvakorvat kuulolla. Idén är alltså att barn får läsa högt för hundar som lyssnar.

Med anledning av båda rubrikerna kommunicerade jag med Focis. OCh visst - den svenska aspekten borde vara med redan när en rubrik/slogan utformas. Ibland känns det nog så att Focis är min bästa vän. :)

torsdag 22 september 2011

marknadsföringsstress

Den här dagen har gått i marknadsföringens tecken. Det började med ett litet misslyckande, eftersom Husis inte behagade ta in informationen om min internetkurs som börjar i morgon. Och det trots att jag ringde dit och bad dem. Jag förstår inte :(. Nu kommer det att vara två deltagare på min kurs i mogron. Känns inte helt motiverande att ta sig till Östra centrum för den sakens skull... Men jag har nu i allafall uppdaterat materialet.

Sen har jag försökt sprida budskapet om tidens tecken till alla håll och kanter. Gjort event på Facebook, Skickat e-post, osv osv. Det känns lite stressande när man inte kan veta när man gjort tillräckligt reklam.

tisdag 20 september 2011

Tidens tecken är temat



Idag for affischerna för Tidens tecken iväg. Få se om det gick som jag ville - det började inte speciellt bra när alla hundra A3or flög ut över "Lähettämös" golv. Nå, nog finns det ju hopp i allafall. Den här dagen har nog huvudsakligen kretsat kring tidenprojektet - men en del tid satte jag också på att göra några texter till palvelusivusto publiceringsdugliga.






Sidan i häftet med arbetsuppgifter är helt full, men som tur blir punkterna överstreckade en efter en!



torsdag 15 september 2011

Sitter här som en spindel i nätet



Det är faktiskt rätt spännande att sitta här nästan som en sorts spindel i nätet. Igår kom det en fråga från bibliotek 10 angående att köpa cd-böcker på finska till sverige. Jag omvandlade den till en igsfråga och svarade den vägen.

Andra jag har haft kontakt med idag är förstås grafikern Marke - fast idag frågade hon mig om hjälp angående en slogan. Lue, tee ja koe. Jag funderade rätt länge men belöt mig sen för Läs & gör. Det skulle till ett läsjippo som åtminstone på finska heter Kirjamesta. Jag lite hjälp av två barnbiblioter - Sanne och så Mocki som är på visit från Jakobstad.
Igår behövde jag hjälp av Ouza och Karoliina, åt med Maria och bl.a. Vuokko, idag med ovannämnda + en annan Maria och Tuula. Osv osv.

Idag skulle det ha varit Aihepakettitoimikuntas möte, men Sari är tyvärr sjuk, så det blev uppskjutet. Det kändes nästan som en lättnad. Börjar lite fundera på om jag borde hoppa av från den redaktionen. Måste fundera.









onsdag 14 september 2011

rapport

Snabbrapport: Idag har annonserna gått till Husis, processen har inte varit helt enkel, men nu är de där.

tisdag 13 september 2011

strategier mm

De två första dagarna den här veckan har väl varit sådadär dagar jag fått gjort sånt som jag länge tänkt göra. Det allra viktigaste är säkert att jag nu skickat rekvisitionsblanketten om Tidenprojektet till Kulturfonden. Den måste undertecknas av Mikko Vainio och han och de andra högsta cheferna var i Kina och Korea förra veckan.

Idag var det ocskå s.k. strategiaseminaari här i Böle, dit alla i personalen är kallade. Det funkade relativt bra eftersom det fanns olika temaplatser dity mänskorna kunde komma och diskutera för att sen gå vidare till en annan grupp. Det diskuterades nästan förvånandsvärt ivrigt. Få se nu bara hur de ska gå vidare med allt material som kommer.

Spel, film och sång i Lovisa




Slutet av förra arbetsveckan gick i spelens och filmernas tecken på FSBFs konferens i Lovisa. Jag for iväg dit med inställningen att det ska bli trevligt att träffa kolleger, men att själva temat knappast skulle angå mig särskilt mycket. Så fel jag hade!



Det visade sig att särskilt den först föreläsningen som handlade om var spel egentligen är - och också hurdan information en som spelare behöver och kan få, var så intressant att den egentligen greppade hela livet. Spel är inte enbart Monopol, Tetris eller Angry Birds osv, utan allt där man går in i något som har lite andra regler än vardagsvärlden kan kallas spel. Rollspel - men också ritualer och barns lekar mm mm. Fascinerande!


Också dagens övriga föreläsningar var intressanta och inspirerande.




Kvällsutfärden gick till Sarvlax slott i f.d. Pärnå. Alltid intressant med gamla herrgårdar. Den här är från 1600-talet. Festmiddagen åts i Degerby gille som också är från 1600-talet. Lovisas gamla namn är ju Degerby. Vi lite tassiga biblioter förivrade oss att sjunga snapsvisor, inspirerade av skärgårdsmaten.

Också fredagen var riktigt intressant, trots att jag missade första föreläsningen om filmen Där vi en gång gått. Det lär ha varit en fantastisk föreläsning.

Det som fastnade i mitt minne var unga redaktören Andrea Svanbäck som berättade om sin tidning Filmjournalen.






tisdag 6 september 2011

uppdatering

Nu bråkar blogger med mig, så inlägget blir kort. Idag:

- Uppdateringspalaver med chefen
- Många e-postar avklarade
- saker och ting verkar ordna sig
- Svenska gruppen hade konstruktivt möte med bl.a idé om ny blogg på Helmi.
- Slutet av veckan kommer att tillbringas i Lovisa

Detta inlägg trodde jag var förlorat

Det är tydligen rätt så effektivt att vara sällan på jobb. Också idag har det blivit en hel del gjort. Bl.a. hade jag äntligen ett uppdateringsmöte med chefen Marja-Liisa. Där konstaterade vi bl.a. att förutom Tidenprojektet och internetkurserna kommer servicesidorna att vara mitt allra främsta arbete i vinter.

Svenska gruppen hade möte här i Böle. Det var också en sorts uppdatering. Jonas berättade en hel del om vad som är på gång på biblioteken.fi. Intressant point är att när Robin i tiden började, och portalen var ny, var det fråga om sådär 4 finskspråkiga mot en svenskspråkig redaktör. Nu finns det redigt över 10 finska redaktörer - mot en svensk...

måndag 5 september 2011

Möte om servicesidorna

Jag har en automatisk svarsfunktion på e-posten där det just nu står att jag endast sporadiskt läser min e-post. Det är så sant så. Den här veckan sitter jag vid mitt arbetsbord bara idag måndag eftermiddag och i morgon tisdag förmiddag. Sen bär det av mot Lovisa.

Idag på förmiddagen var det stor träff för alla som jobbar med Helmets servicesidor. Det är ett stort och intressant projekt som jag kommer att jobba mycket med under vintern. Det blir mycket att översätta och anpassa till svenska. Men voj voj, det utvecklas så mycket intressanta och roliga saker som inte på något sätt kommer att kunna förverkligas på svenska. Det finns ju helt enkelt inte resurser. Det är sen en avvägningsfråga vad som egentligen ska göras på svenska och vad man kan lämna bort. Det är också minoritetens evighetsfråga.


torsdag 1 september 2011

svenska på jobbet, tystnad och kaffe

Mina tankar har idag cirklat kring en kurs i Svenska på jobbet som Helmergruppen har blivit tillfrågad om. En sådan kurs kommer att ordnas i Esbo - och den andra någon annanstans eller i esbo men av Hesa/Vandamänskor. Det blev alltså på mig att ordna den. Jag skickade ut ett brev till en del mer eller mindre potentiella kursdragare, men de första svaren var från Tölö där man väl nog skulle vilja, men inte hinner. Men sen kom inga svar alls. Jag kan inte tåla att folk bara läser och sen låter bli att svara. Man kastar ut en fråga, men folk ids inte ens göra så mycket som att svara sorry jag kan inte. Nej jag ska sitta och tolka folks tystnad. Det är otroligt frustrerande!!

Nåja eftersom inte jag heller egentligen vill dra den där kursen har jag nu meddelat de andra helmeriterna att den inte kommer att bli av i allafall om det beror på mig. Jag vet inte om jag är osolidarisk eller vad jag är, men så är det nu bara.

Jag har idag svarat på en igsfråga om biblioteksutbildning på svenska. Dessutom har jag översatt en liten text om fjärrlån.
Gunilla och Ylva och jag var på kaffe, ännu en rolig sak med att vara här i Böle. Vi ska göra det till en tradition.

onsdag 31 augusti 2011

boknings- och kursfunderingar

Idag hade jag dagen full av bokade palavrar. En av dem måste jag skippa, eftersom den gick på en annan. Den som blev skippad var Utvecklingsenhetens möte.

på förmiddagen hade jag "träff" med Juho på TTY som gör den nya versionen av Bokningssystemet för kunddatorer. Jag hade redan översatt en hel del av texterna, men nu gick vi igenom det hela en gång till. Det är mest ett påtgöra, som jag beundrar Juho att han har tålamod med.

På eftermiddagen gick jag sen på Opastajatapaaminen, där det diskuterades läget när det gäller internet- och andra datakurser. Läget är nu sådant, att det finns ett stort behov av enskild handledning - där man ska kunna ställa hurdana frågor som helst om datorn. det ställer nog jättehöga krav på den som ska handleda - det är verkligen inte vem som helst som kan vad som helst... Men visst finns det ännu behov av regelrätta kurser. De ställer sen andra krav på dragarna - pedagogiska krav... Och så ska man ju ha tid och ork - och de börjar vara bristvaror på dagens bibbor.

IT-utskott

Fem dagar ledigt känns faktiskt som en sorts semester, härligt.
Före ledigheten gick nästan hela dagen till Finlands svenska biblioteksförenings IT-utskott som samlades i Tian. Det är ett mycket intressant sammanhang, framför allt därför att man får en liten inblick i vad som är på gång på annat håll i svenskfinlands bibliotek. Helmetregionen är nog mycket annorlunda på väldigt många sätt. Inte bara för att vi är så stora och har så många personer inblandade i alltmöjligt, att vi svenskspråkiga är en så liten andel, utan också för att HelMet gör allt på sitt eget sätt. Det här med Palvelusivusto - Servicesidor förverkligas på annat håll med att man köper in nya program med Bibliotek 2.0 funktioner. Jag kände mig ibland nästan utanför när det pratades om de här programmen. Samtidigt som jag konstaterade att jag inte kan prata om våra Servicesidor eller vårt Encore utan att förbereda mig - jag sysslar ju inte med de sakerna till vardags. Men jag sade åt ordförande Annika att jag nästa gång vill ha en egen punkt där jag förberett berättar om de här sakerna.

Sen kan man ju också konstatera att jag inte vet någonting alls om MARK 21. Jag har ju inte katalogiserat på åratal.


onsdag 24 augusti 2011

Kyrkslätt mm.

Två dagar har gått till att samla olika uppgifter som hör till olika projekt. Projektet Tidens tecken börjar nu närma sig sitt förverkligande - planschen går snart till tryckning. Idag hade vi Helmermöte där projektet än en gång diskuterades. Det är lite besvärligt att vara fyra städer kring ett och samma projekt med olika byråkrati och olika system. Men nog ska det väl gå bra.

Jag har också samlat in uppgifter om internetkurser på svenska i Helmetregionen. Utbudet börjar vara rätt magert, det är egentligen bara jag och så Eija Koroleff i Vanda som drar kurser på svenska. Bad därför också om uppgifter från Kyrkslätt och Sibbo - och har hittillls fått från Kyrkslätt.

På tal om Kyrkslätt så fyller den bibban 150 år nu - och firar stort i helgen. Kurskamraten Carola Sundström blev intervjuad i Nyländsk förmiddag. Det var bra!

måndag 22 augusti 2011

En sorglig, men också ganska effektiv dag

Idag tog jag itu med tidenprojektet, som lite vilat över sommaren. Men nu bad jag Sari Lehikoinen om hjälp med tryckningen av affischer och också Aulikki Pajula om hjälp med pengapestyren. Fast det blir i morgon.
Jaghar också gått igenom mina gamla epostar, som innehåller en massa viktig info. Så nu har jag grundat den där ordbanken jag skrev om i ett tidigare mail. OCh så började jag göra sammanställningen av kursutbudet på svenska för i höst. Det är tyvärr lite magert, eftersom det är jag som drar flest kurser...

Esbo kör bara med Boka en bibliotekariestilen.

Sen är jag också så fylld av sorg över en gammal kär arbetskamrat, Bjöna vars dödsannons var i Husis igår. Hans andra hem var nog Tölö bibba där han var vakis i säkert 30 år, om inte mera.

Tallinn



Det blev en riktigt trevlig och avslappnad dag i Tallinn. Huvudsyftet med resan var nog att personalen här på femte våningen skulle lära känna varandra - två - jag och den nya "talouspäällikkön" Ari Tirri är ju nya i sammanhanget - fast jag ju inte precis är ny på bibban. Så därför presenterade alla sig. Också vår chef Mikko Vainio är rätt så ny, så det var bra att lära känna honom lite bättre.


Annars var det mest turistning och mat och dryck som gällde. Trevligt.

onsdag 17 augusti 2011

Att vara i Böle

När man gör ett sånt här jobb som jag mår man verkligen bra av att vara i huvudbiblioteket och inte i ett filialbibliotek, det må vara hur trevligt som helst i sig.

Idag gjorde jag översättningen av bokningsprogrammet klart - och gick sedan ner till dataavdelningen i första våningen och gick igenom texten tillsammans med Juho som gav mig arbetet. Det var nästan nödvändigt att se hur texterna utfaller på riktigt på datorn, inte bara i wordversion. Ett påtgöra utan like att få allt rätt. Jag tror nog det ännu kommer att finnas arbete att göra där.

Sedan gick jag på kaffe med Ylva som ju är svenska gruppens ordförande och som jobbar varannan vecka här på "Hankinta". Då kom jag ju lite ihåg att jag nog saknar direktkontakten med samlingsarbetet.

I morgon far vår våning till Tallinn för att "utvecklas". Det ska bli trevligt!


tisdag 16 augusti 2011

boka pass...

Idag gick morgonen till passbekymmer, så jag sen kommer iväg på Torsdagen.

Sen har jag översatt och bearbetat texten till bokningsprogrammet för Askodatorerna. Först under jobbets slutskede insåg jag att man ju måste använda ordet boka i stället för reservera åtminstone rätt ofta, så texten inte blir så klumpig.

Jag har också kännt mig så nöjd över att vara i det här huset - och över att slippa fara till Puerto Rico. :)

Så har jag bestämt att jag håller en internetkurs i Tölö i november.

måndag 15 augusti 2011

om resor mm

Idag kom jag lite sent till jobbet, eftersom jag måste ordna med pass inför "Kehittämisresan" till Tallinn inkommande torsdag. Det blev lite panik...

Mina arbetsuppgifter idag har egentligen bara bestått av att översätta och bearbeta instruktionerna till programmet Reservera en dator. Den förra texten vimlade av "man" som ju blir så förskräckligt tungt att läsa.

Det märktes att folk nu börjar komma tillbaka från sina semestrar. Största delen är nu här. Utom de som är i Puerto Rico förstås. :)

http://conference.ifla.org/ifla77

torsdag 11 augusti 2011

om fästingar mm

Naturhistoriska riksmuseet


Idag fick jag två översättningar klara: Det lite större projektet Runokuu - Diktmånen, som jag inte översatte helt ordagrant. Det känns kanske en aning överlopps att översätta reklam om program som enbart är på finska. Jag gjorde ganska långt den bedömningen att jag lät programmets finska namn stå för sig självt och så satte jag min översättning inom parentes.

Sen skickade jag också iväg den lilla översättningen om höstens öppettider.

Dessutom besvarade jag en igsfråga om fästingar. Det måste jag erkänna att jag bad en släkting skicka in frågan som vi funderat på gemensamt.

onsdag 10 augusti 2011

hur ska man grunda en ordbank åt sig själv?

Det har varit med lite blandade känslor jag har startat den här terminen. Jo jobbet är roligt, och det är superbra att vara här i Böle...

Idag har jag finslipat Diktmånens program - helt klart är det inte ännu, men nästan. Och så har jag översatt en liten text om öppettider. Och konstaterat att jag måste grunda en infobank åt mig själv med alla de frågor jag ställt Focis och andra instanser. Jag minns ju inte nu vad de svarade om Pikkuhuopalahti... Hur jag ska göra min bank vet jag inte ännu.

måndag 8 augusti 2011

hm

Nu började arbetsperioden på riktigt, efter en del förargligt illamående... Nåja arbetet började med lite psykologiskt illamående också. Man ska inte blanda sig i andras jobb, det får man bara skit för :(. Fast medges att allt nog inte gick rikitgt rätt till heller. Inget mera om den saken...


Har översatt Runokuuprogrammet, och det kommer nog att bli klart inom utsatt tid, trots sjukledigheten.


tisdag 2 augusti 2011

sommarstämning



Nu har jag kommit tillbaka efter en lång och skön och varm semester. Visserligen förstördes de sista dagarna till den grad av nånsorts bobba att första jobbdan istället blev sjukdag. Men ändå.



Jag har effektivt tänkt på annat än jobbet - men ändå kom jag ihåg alla lösenord - tänk det! :)






Här på kontoret är det ännu sommarstämning - tyst och lugnt. Jag har gått igenom e-post och annat liknande och på allvar arbetat med översättningen av Runokuu - Diktmånens program.

Hard Book Succé!






För en dryg månad sedan, 1.7, när jag på sätt och vis redan hade börjat min semester fick jag vara med om något som egentligen är ganska unikt i bibbavärlden - ett jippo med både glimten i ögat, men också stort allvar. Hard Book Café. Den här gången på terrassen (!) utanför Tölö bibbas huvudingång.






Personalen skulle bete sig så mycket som möjligt som riktiga kypare - hälsa välkommen - ta upp beställningar, rekommendera osv. Och det vi bjöd på var både riktigt läskade citronvatten eller iste - och böcker. Det som jag inte hade fattat var att man skulle ta upp beställning på t.ex. rödvin - och sen skulle personalen välja bland "rödvinsböckerna" en lämplig. Det här fatade jag inte först och först mot slutet vågade jag göra det själv också. Jag var ju lite halvt utanför det hela. Jag hade ju gjort den svenska drinklistan - och den gav jag alla gånger åt de några svenska gäster vi hade.


Men roligt var det - och en fantastiskt succé. Jag tror vi hade sådär 180 gäster - rekordet i Berghäll förra året var 90!!




torsdag 30 juni 2011

Nu far jag min väg


Det här är på sätt och vis sista dagen inför semestern. Men i morgon kommer jag att vara med om Hard Book Café utanför Tölö. En ganska intressant idé att servera litterära drinkar för att visa att bibban kan vara nånting friskt och fräscht och intressant också för andra än barn och seniorer. När HBC gått på turné är Tölö det enda stället som också erbjuder svenska drinkar. Hela idén började ju i Berghäll förra året.

Den här dagen blir nog otroligt kort - det är 26 grader där ute... Har översatt en liten text om verksamhetsberättelsen. Mera än så tänker jag inte göra idag. Jo lämna tillbaka ett par böcker (semesterläsningen är redan lånad), skriva i e-posten att jag firar semester och sätta bordet nånsorts ordning...

Skön juli till er alla!

onsdag 29 juni 2011

försemesterstämning

Jag funderade nästan på vad jag skulle göra idag när jag kom på jobb. Situationen är nämligen den att jag har fått klart de jobb jag hade planerat att göra före semesterm, åtminstone i princip. Urban Office-översättningen skickade jag iväg, den var ju nästan klar redan igår.

Det som har tagit en del energi idag är att vi fick klart affischen för Tidens tecken. Den blev nog riktigt fin faktiskt... Synd att jag inte klarar av att visa den här.

Sen började jag också översätta texten för Runokuu, vilket jag egentligen hade sagt att jag gör först i augusti. Men det är bra att komma igång redan nu, så hinner jag med annat sen. Jag skulle förresten vilja kalla festivalen för Diktens måne, men andra översättare kallar den för Diktmånen, så det måste väl bli så.

tisdag 28 juni 2011

sommarstädning

Idag har jag gått igenom gamla epostar och reagerat på sådant som blivit ogjort för att det inte varit så bråttom med det. Dessutom har jag såklart också rederat en hel del gammalt och onödigt. Förfärligt så alltmöjligt samlas överallt... Dessutom har jag översatt lite text till Urban Offices hemsida. Det var ett mycket mindre jobb än jag trodde. Ska nu låta det vila över natten och sedan skicka iväg det.

terrass eller inte terrass

Det blev en skön ledig vecka och nu är det en jobbvecka innan det blir långledigt. Igår måndag gjorde jag färdigt listan på bokdrinkar. Det är lite spännande att se hur den funkar, det är ju bara i Tölö den kommer att finnas på svenska. Jag har bestämt att jag själv går med fredag och serverar svenska böcker om det behövs. Det var synligt i Husis idag om terrassen - ja man får ju inte säga terrass utan uteservering eller altan, säger nipottajatyper. Jag anser att det också handlar om språkstil.

fredag 17 juni 2011

bokdrinkar

Idag har jag hållit på med ett jätteroligt jobb, fast tiden tyvärr nu tar slut...

Hard Book Cafe:

Här är min översättning av presentationen:
Sommarens svalaste och coolaste terrass

Hur skulle det smaka med en lång och stark deckare eller en silkesmjuk halvtorr klassiker? Eller något citronfriskt och bubblande som släcker din lästörst? Helsingfors stadsbibliotek öppnar nu för andra sommaren i rad den mest uppfriskande terrassen i sommarvärmen – Hard Book Café, öppen för alla törstande under fredagseftermiddagarna i juni och juli.

På den grönskande terrassen kan du smaka på eviga favoriter och också på nyheter – det ryk-tas dessutom att man har flax här… Solstolar och en somrig gårdsplan står och väntar på dig och det är ingen skillnad om du är vane-, känslo-, guru-, anti- eller lustläsare. Ta dig en bek-väm ställning och låt oss blanda din läscocktail. Den här uppfriskande upplevelsen dukas fram varje fredagseftermiddag 10.6 – 28.7.2011, om vädret tillåter.

Vi har en färdig lista med bokdrinkar - be att kyparna förslår någonting som passar din feeling. De mest fascinerande, fantastiska och fartfyllda böckerna kan du njuta av på plats eller låna hem. Idén med vår bokterrass är att föra böckerna och biblioteket närmare helsingforsarna.

Hard Book Café är ännu öppet vid följande bibliotek:

fre 1.7. kl. 15 – 19. Tölö bibliotek
fre 8.7. kl. 15 – 19. Malms bibliotek
fre 15.7. kl. 15 – 19. Jakobacka bibliotek
fre 22.7. kl. 15 – 19. Degerö bibliotek
fre 29.7. kl. 15 – 19. Vallgårds bibliotek

Fritt inträde. Välkommen!


Jag har också samlat en del svenska böcker till listan som Tina jätteförtjänstfullt har börjat på.

Men nu far jag på ledigt och tar mina egna drinkar! :)

onsdag 15 juni 2011

nu är det slutgranskat

Nu tänker jag inte göra mera på biblioteksfostranskriften. Jag har ändrat en del ordföljdsfel, kommafel men mest satser som annars skulle vara mer eller mindre obegripliga. Dessutom har jag satt in en del svenska källor vid sidan av de där finska som finns i skriften. Bl.a. vår egen BITTISundersökning, men också Kolla källan och Barnens bibliotek från Sverige.

Sen kan jag ju ännu säga att det nog är obegripligt att man sparar genom att ta ner luftkonditioneringen. Här är på gränsen till olidligt att vara när lyften tar slut och det är hett.

I morse intervjuades kollegan Lena Sundström i radion om jippot Kulturen vid ån i Esbo, men också om bibbaverksamhet i största allmänhet. Hon klarade sig superfint!

måndag 13 juni 2011

mediakasvatus

Jag har nog varit rätt så trött på sista tiden, så förra veckan blev kortare än planerat p.g.a. rätt mystiskt sjukdomsskov. Nåja. ..

Jag har idag gått igenom mediakasvatusöversättningen, och det är nog något av en plåga, då jag egentligen skulle vilja skriva om alltsammans. Men det har jag ju inte alls tid till! :(

Jag har också kollat några småsaker i verksamhetsberättelsen mm liknande. Så har jag lite tittat på de svenska böckernas avdelning här i Böle. Också där lockar det så att gripa in...

Och här i femte våningen, ja i hela huset, är det HETT, fast vädret nu har bytt från värmeböja till kyligt regn och rusk där ute.

tisdag 7 juni 2011

översättning översättning!!

Idag har verkligen översättning varit i fokus än en gång. Jag fick Verksamhetsberättelsen klar, äntligen.
Sen började jag läsa en annan text, som jag tänkte att jag bara hastigt ögnar igenom, sådär på skoj. Men det visade sig att den behöver mycket arbete ännu. Det handlar ju om det att en person inte nödvändigtvis ser att en text är en översättning och inte en levande läsbar text. Det här förvånar mig nog mycket, eftersom översättaren i fråga är en person som jag vet att har ordet i sin makt s.a.s. Sen tillkommer problemet att många av de länkar som texten hänvisar till helt enkelt inte existerar på svenska. Då kan man ju fråga sig vad de gör i en svensk text. En del kan ju fylla sin plats ändå, bara man påpekar att det hela endast är på finska. Men andra måste nog bytas ut, t.ex. till rikssvenska länkar.

Det är lite problematiskt, hur mycket ska nu jag gå och ändra, jag som egentligen inte har med saken att göra alls. Trampar jag på översättarens tår? Hon är bekant för mig. Hur gå vidare? Som tur blir det palaver om detta i morgon. Men lite auktoritet borde jag nog ha på det här området...

Mitt Hållbar-livsstil-temapaket blev äntligen publicerat idag. Här är det:
http://www.lib.hel.fi/Page/a65963cc-df59-47cf-84cf-8b81ff9b8944.aspx

En del arbetskamrater for till Uleåborg på Kirjastopäivät idag. Själv borde jag väl göra något åt Årskonferensen i Lovisa i september.
Nåja, för den här saken

måndag 6 juni 2011

Nu är den nästan klar...

Det har varit ett långt veckoslut med studentfester och annat. Jag glömde almanackan här på jobbet och saknade den först på söndag kväll...

Idag har jag fått översättningen av verksamhetsberättelsen så klar att jag läst igenom den två gånger. Nu saknas bara några bildtexter. Dem gör jag i morgon och så får Sari (L) min text. Jag hade också en del små rättelser till den finska texten åt henne. När man översätter ser man ju ursprungstexten med mycket skarpa ögon.

Några Tölömänskor (Anne, Maria, Sami R och Sami A) kom hit för att höra om Mystery shoppings resultat. En del av det hade jag redan hört bl.a. av Saara... Det var lite problematiska resultat om jag förstått det rätt.

Nu blir det väl simning i sommarsolen :)

onsdag 1 juni 2011

första juni

Första juni - sommaren har inletts. Ute är det 27 grader så den har inletts med besked.
Första juni innebär också att min sits här i Böle nu är officiell. Sedan idag hör jag officiellt till Utvecklingsbyrån. Samma dag firar kollegan Kaija här invid att hon nu är Ledande Pedagogisk Informatiker. Jag missade hennes kak- och skumpabjudning p.g.a. möte.

Arbetsmässigt har den här dagen blivit rätt kort, men första delen av den har jag ägnat åt genomläsning av verksamhetsberättelsen.

Den andra delen var ett möte. Det är förresten otroligt behändigt att bara behöva gå några meter för att komma till ett möte. De allra flesta mötena hålls ju här i Böle.
Just det här mötet behandlade HelMet-servicesidorna och den grupp som planerar innehållstexter. Jag kommer nog att översätta en hel del av dem. Intressant faktiskt.

Sen till sist som socker på bottnen inför Kristihimmelsfärdsdag:

Blondinen kom till ett bibliotek och sa: Kan jag få en hamburgare? Bibliotekarien: Men hör nu, det här är ett bibliotek! Blondinen: viskar kan jag få en hamburgare?

tisdag 31 maj 2011

Verksamhetsberättelsen börjar se dagens ljus

Idag har jag kommit såpass långt i arbetet med Verksamhetsberättelsen att jag printade ut den och började läsa igenom och rätta. typiskt är att man måste rensa bort alla möjliga överlopps småord - som och att och man och sånt.

Det finns hopp att den är klar i början på veckan.
I samband med att jag var och äta hälsade jag på Ylva i hankinta. Hon är sista dagen där före sommarn. Sen jobbar hon i Riku. Och så pratade jag med Pirjo som verkade mycket nöjd över sitt rum i f.d. rökrummet.

måndag 30 maj 2011

Helmer på kafé

Veckan började med Helmermöte. Det skulle vara på posthusets Wayne's coffee, men till vår bestörtning är det kaféet stängt, så vi gick till Coffee House o Sokos i stället.

Tidenprojektet, diverse skolningar under hösten och servicesidorna var temat för det lite sömniga mötet (åtminstone för min del).

Sen kom jag hit till min arbetsplats och har kämpat med verksamhetsberättelsen resten av tiden. Den blir nog snart klar. Det är dessutom lite bråttom.

torsdag 26 maj 2011

är inte ute och cyklar

Idag har jag fortsatt att översätta verksamhetsberättelsen. Det blev svårt när jag kom till kapitlet om biblioteken.fi, för där fanns termer som man måste vara expert för att översätta.
Och nu är Jonas ute och cyklar - Cykling for libraries
http://www.cyclingforlibraries.org/ Ett spännande projekt i och för sig!

Vi hade ocskå ett möte med min nya chef Marja-Liisa, det var egentligen ett slags utvecklingssamtal. Bra.

onsdag 25 maj 2011

Översättning

Det har varit en översättningsdag idag. De andra dagarna den här veckan har varit så omtumlande att jag beslöt att jag får koncentrera mig på en enda arbetsuppgift idag. Och visst - det är en stor uppgift att översätta verksamhetsberättelsen. Man måste hela tiden slå upp termer och namn. Men samtidigt får man ju en verkligt omfattande insikt i vad som är på gång i den egna organisationen.

tisdag 24 maj 2011

andra dagen

Andra dagen här i Böle har varit lite liknande som den första. Mycket nya småsaker, ibland lite förvirrande sådana också. Men också stimulerande möten med allamöjliga olika mänskor.

Vi hade också Utveklingsbyråns möte som väckte en hel del tankar. Mera om dem senare

måndag 23 maj 2011

Böle!

Nu har jag alltså varit en hel dag officiellt i Böle. Det har varit både superroligt och småfrustrerande. Om jag tar det frustrerande först så har det handlat om småsaker - en dator som fungerar på lite annat sätt än den förra, irritation över att inte - ännu - ha en rollermouse, att lära sig var printern, kaffekokarn, pennorna, osv osv finns. Men rummet är nytt och fräscht - bordet går att justera, datorn är iofs bättre än min förra, Jag har mycket skåp till mitt förfogande. Men framför allt har det varit roligt att så många kommit och pratat med mig både här vid mitt bord och i matsalen. Det är bra att vara här!

onsdag 18 maj 2011

kaffekalas

I dag är min näst sista dag i Tölö bibliotek. Konstigt efter nästan 25 år... Men nog är jag nöjd!
Det blev kaka och kaffe idag och jag fick ljuvliga blommor och ljusröd champagne och ett härligt kort som Tina gjort. Jag gav en kaffeburk som den här bibban verkligen behöver!!
Kiva!
Kanske det känns vemodigt sen nästa vecka...

Mera riktigt jobbprat följer senare!

tisdag 17 maj 2011

i flyttstämning

Idag har jag gjort två saker: översatt på verksamhetsberättelsen och packat saker - och kastat bort gamla papper. Det är underligt hur mycket man samlar på sig... Det finns också sånt som jag inte alls vill kasta bort som väcker gamla minnen eller som dokumenterar nånting som engång varit viktigt och som t.o.m. fortfarande kan vara viktigt.

måndag 16 maj 2011

The king and parliament...

Det är omtumlande alltmöjligt som händer - i den ickebibliotekiga världen har det varit val och regeringsförhandlingar, och sedan mindre viktiga men nog så engagerande saker som Melodifestival ("vår" evitskoggosse klarade sig inte så bra bland alla skrikhalsar), Ishockey! (Finland vann 6-1, men man funderar nog lite hur finländare beter sig egentligen...). Och i det privata livet händer det också mycket...

Flyttning blir det efter den här veckan, verkar det som. Jag borde väl på allvar börja packa, men det enda jag hittills gjort är att jag slängt en del papper och att jag kommit överens med min nya chef om flytten och att komma på möte 24.5. Och med min nuvarande chef har jag kommit överens om att det blir kaka i övermorgon. Tyvärr är Maria inte på jobb den här veckan av privata skäl.

Datorgrejen verkar nu att vara ordnad. På tal om den måste jag väl nu ínte bara städa i mina papper utan också i de dokument jag har på datorn. OJ oj...

Idag har jag försökt koncentrera mig på att översätta Verksamhetsberättelsen. Och kommit en hel del framåt med den.

tisdag 10 maj 2011

Eteenpäin elävän mieli

Idag har jag mest ägnat mig åt att översätta Maija Bs förord till årsberättelsen. Hon rubricerar det med det svåröversättliga ordspråket "Eteenpäin elävän mieli" Den som lever får se???


Endel andra översättningsproblem har också uppfyllt min dag. OCh funderingar på flytt...

måndag 9 maj 2011

Bra dag i Böle

Detta skrivs också på kollegan Ylvas dator. Idag har jag varit här i Böle hela dagen - och som det nu ser ut blir dett flytt redan nästa vecka.

Jag hade ärende hit till Böle för att diskutera den visuella sidan av Tidenprojektet. Den palavern gick riktigt bra. Jag tror vi kom vidare i hur det ska bli. enda problemet är om grafikern inte hinner göra det - om hennes arbetsavtal går ut i sommar. Det är ju helt befängt när man tänker på hur viktigt det är att bibban har ett proffsigt "utseende".

Nåja, mellan verserna gick jag sen och knackade på min blivande chefs Marja-Liisa Komulainens dörr. Där var också hennes chef Mikko Vainio och de hade just pratat om mig. Vi kunde titta på mitt blivande arbetsbord - som visserligen är utan dator tillsvidare, men annars helt ok. I det öppna kontoret, vilket är bra för mig som gillar att ha folk omkring mig när jag jobbar.

Sen var jag på HelMet jorys möte. Vet inte hur det gick, men fick nu i allafall saken sagt.

Dessutom har jag fortsatt att fundera på Marias och Tuijas titlar som alltså är palvelupäällikkö och palveluesimies på finska. Tack och lov att Focis finns!! Det blir väl serviceansvarig och servicechef.

Och så har jag börjat översätta verksamhetsberättelsen.

söndag 8 maj 2011

möten och en viktig insikt

Detta skrivs på kollegan Ylvas dator i Böle. Ännu har jag ju ingen plats här, men ska på två möten här idag. På fredagen var jag också här på möte om Servicesidorna. Då visade det sig att HelMet-Jory har bjudit in Helmer på möte om den svenska redaktör vi anhållit om. Jag ska på det mötet idag. Före det ska jag träffa Virve och Marke och fundera med dem på hur vår affisch för Tidenprojektet ska se ut.

En jätteviktig insikt fick jag i Åggelby förra veckan: de små biblioteken runt om i stan är många gånger de enda platserna där svenskspråkiga kan få ens någon service på svenska i sina grannskap. Alla små bibbor gör alltså ett jätteviktigt svenskt arbete! Min uppfattning om de små bibbornas relation till den svenska servicen är satt på huvudet!

Den här insikten ledde till en fundering om jag skulle göra en turne i bibborna nästa år. Träffa lokala föreningar men också personalen. ?

torsdag 5 maj 2011

Åggelby here I came

Den här dagen har varit tillägnad Åggelby, där jag nu också skriver detta. Jag kom hit för att presentera bibbans svenska service för medlemma i Svensk förening i Åggelby. Jag trodde att det skulle komma sådär 20 personer och förberedde föredrag genom att projicera lib.hel.fi.

Först kom det bara 4 pers och eftersom jag trodde att det inte skulle bli fler satte vi oss i länsstolar mitt i den fina nya bibban. Eija P som är chef visade bibban åt mig innan vi började. Sen kom det hela 8 personer så det blev omöjligt att visa hemsidan via den lilla läppären som jag hade lånat. Nåja, jag visste ju vad jag ville berätta - att Åggelby bibba är en del av en större helhet, att det lönar sig att fråga efter böcker, att det finns cirkulerande bestånd, att det lönar sig att fundera på svenskt litteraturprogram i bibban. Ungefär det.
Det är alltid intressant hur lite endel vet - att bibban är öppen ända till kl. 20 t.ex...

På det hela taget en intressant dag.

onsdag 4 maj 2011

hållbar plats

Idag och också igår har nästan all tid gått till att göra temapaketet om Hållbar livsstil klart. Det tar förvånansvärt mycket tid. Så mycket tid att man nästan funderar om det är vettigt. Speciellt mycket tid går det för mig att söka och behandla bilderna. Det är ju helt klart att ett pakt blir mera lockande när det har bilder. Men ibland undrar man ändå... Dessutom vet jag ju att paketet ännu kommer att bearbetas vidare av sådana som kan mera teknik.

Temat hållbar livstil gav också en del huvudbry, eftersom det är ett otroligt mångfacetterat område - leva enkelt, leva etiskt, rättvist, klimatsmart, ekologiskt, långsamt, nerväxt, måtta, fundera på konsumtionen, samhällspåverkan, livsglädje, osv osv. Jag var helt tvungen att lämna bort mycket och föröka koncentrera. Vet inte om jag gjorde bra val.

Förutom paketet har det varit en rätt omvälvande dag. Igår fick jag veta att jag kommer att få ett arbetsutrymme i Böle och en ny chef, Marja-Liisa Komulainen. Det känns mycket bra att min plats, inte bara den konkreta platsen, blir tydligare.

Dessutom har jag funderat över vad Marias titel palvelupäällikkö kunde heta på svenska

tisdag 3 maj 2011

oj då...

Det har varit en rätt omtumlande dag idag. Skriver om den saken senare. I övrigt har jag översatt en juttu om projektet Boktalko och också arbetat med temapaketet om Hållbar livsstil. Riktigt klar är den tyvärr inte ännu.

torsdag 28 april 2011

hållbart och bröllop






Idag har nästan hela dagen gått till temapaketet om Hållbar livsstil. Det är ett rätt mångfacetterat ämne med allt från Miljö till Rättvis handel och hur man ska orka leva enkelt i vardagen. Igår samlade jag ännu material men idag har jag försökt begränsa och ordna. Fast nog kom det visst nån ny länk ännu idag... Sen tar det rätt mycket tid att söka bilder, göra länkar osv. En del tekniska saker överlåter jag nog sen till någon annan. Tyvärr egentligen. Det skulle ju vara helt trevligt att kunna göra paketet helt klart. Men det tar helt enkelt orimligt tid av mig som inte far vana med såna saker. Också de delar jag kan tar otroligt mycket tid.




Bröllopspaketet jag jobbade med före påsken blev publicerat idag. Tiina Larva hade jobbat vidare med det, så det blev nog riktigt snyggt och fint. Men jag funderar nog på hur mycket tid det ska få ta att göra ett paket. Speciellt som de som är i kundtjänst verkar att ha mindre och mindre tid till sånt här.

tisdag 26 april 2011

påsktider!



När jag kom på jobb efter påsklovet hittade jag två glädjande mail angående vårt tidenprojekt - 1. Helsingfors har beviljats 2000 euro av kulturfonden för detta 2. Kirjastokaista är intresserad av att göra filmsnuttar från kvällarna.

Det här gav inspiration att gå vidare genom att skriva till Mikko Vainio och till marknadsföringsavdelningen. Det här blir nog bra.

Dagen började i allafall med en iGS-fråga om ordet finne. En sverigefinländare är sårad av att kallas finne för det betyder ju också "finni". Försökte reda ut begreppet homonymer och att det ju blir bra ordvitsar av det utan att man ska ta illa vid sig. Sen är ju det där med vem som är finne och vem som inte är det en annan historia. Jag är t.ex. finländare men inte finne - itom i riksvenskarnas ögon... Som tur har Reuter rett ut det här jättebra.

Förutom de här grejorna har jag bl.a. funderat över besöket i Åggelby om en dryg vecka. Insåg i något skede att svenskagruppmedlemmen Outi ju jobbar där, så jag skrev och bad henne med på träffen.

fredag 15 april 2011

rapport

Snabbrapport: Har gjort ansökan till Kulturfonden. Det var lite krångligare än jag väntat.

Har gjort Pinnallapaket på finska om Kungliga bröllopet i London. Det tog längre tid än väntat. Men roligt...

torsdag 14 april 2011

Stormöte

Det blev ett lyckat Stormöte. Igen ser man att det lönar sig att planera och förbereda sig. Vi var hela 20 personer - från alla HelMetstäder + Ca från Nifin och Karoline från Arbis. Det hela började med en allmän kort presentationsrunda. Sedan höll Jussi Vehviläinen ett powerpointanförande om servicesidorna. På finska visserligen, men mycket bra. Jag tror att alla nämvarande nu har en viss uppfattning om vad det går ut på.
Efter Jussis andel hade vi ett antal mindre specialpresentationer. Ca och Lisbet berättade om sina jobb som de nyligen bytt sinsemellan, Karoline berättade om Arbis bibba. Så var det en liten intervjurunda om sådant som händer på svenska. Sanne - Nora - Helena - Sanne. Så berättade jag om tidenprojektet som ju nu s.a.s existerar.
Sen fick de svenska grupperna i Hfrs (Ylva) och Esbo (Helena) presentera sig. Tiden räckte mer än väl. Det hela kändes luftigt och avslappnat. Jag är nöjd.

Men lite trött och far nog hem nu tror jag.

onsdag 13 april 2011

framåt framåt

Det har liksom gått framåt idag, saker som bara har legat och väntat på ett irriterande sätt har tagit språng framåt.
För det första är Tidenprojektet nu mycket längre kommet än förut. Jag frågade Johan silén via Facebook om han kunde komma och prata i Myrbacka. Idag fick jag positivt svar. Skönt! Så fick jag äntligen besked av Mikko V, så i morgon ska jag se till att ansökan till Kulturfonden blir gjord.

I morgon är det ju Stormöte här i Tölö och en hel del av min tid idag har gått till att förbereda det. Vi får Jussi Vehviläinen att berätta om Palvelusivusto. Jag pratade med honom sen till slut. Nu är agendan klar. Jag har också fått en del nya anmäldningar till mötet, så vi ser ut att bli närmare 20 pers. Fint!

Jag har också jobbat lite med iGS (finanskriserna) och med ett pinnallapaket (bröllopet). Och så har jag översatt en text om att Vallgårds bibba fått Ekokompassendiplomet. Den texten började jag faktiskt på redan igår.

tisdag 12 april 2011

Kursen är slut nu, tyvärr kan man säga

iidag hade min specialkurs sin sista session. Vi tittade en del på bibbans sidor. Jag började med att låta dem titta på teamåkningspaketet och på videorna där Rockettes och MIU skrann. Sedan tittade vi på lite Helmetsökning och pratade om hur man hittar en bok och att det kan löna sig att beställa. Sedan "köpte" vi tågbiljetter till Vasa till påsken. Det gick någorlunda bra. Till slut visade jag dem Facebook, bara som demonstration, så det vet vad det är.
Det var roligt. Härliga mänskor. Jag fick lite blommor och ett påskägg till slut. Tack för det!

Sedan har jag lite rört i Stormötes- och tidensoppan, men den saken har inte gått så mycket framåt.
Jo fick svar av Valtaoja att han inte kan komma. Slött, men vad gör man. Har nu skrivit till Johan silen istället. Via Facebook, för annan kontakt hittade jag inte.

Jo och har fått både anmälningar och annuleringar till Stormötet. Vi blir närmare 20 så det är inte alls illa.

Sen har jag jobbat lite med iGS. Till frågan om den ekonomiska krisen i Irland och Grekland tänker jag bara ge en länklista. Men vill ändå lite kommentera den, så det får bli till i morgon. Svara på en fråga med att man hittar uppgifter om sig själv på befolkningsregistercentralen och magistraterna och så påbörjade jag en fråga om ordet finne. Den måste lite mogna.

Mellan verserna gick jag och röstade. Och nu vill jag hem!

torsdag 7 april 2011

en dag med flow

Igår onsdag hade Helmergruppen möte på Riku. Vi hade en del viktiga ärenden av vilka det mest akuta nog var Stormötet för alla som är intresserade av svenska frågor, som vi har planerat till nästa torsdag. Alltså om en vecka.
Det blir ett möte kring konkreta saker man kan göra och gör på svenska. Många får presentera sig och berätta vad de gör. Bl.a. tänkte vi oss att vi i Helmer intervjuar varandra om våra jobb. Jag detaljplanerade det hela idag och kontaktade olika mänskor som ska medverka. Lite spännande på något sätt. Så skickade jag igen ut ett brev om saken och hoppas att många kommer. Folk är nog lite slöa. Förargligt slöa...

Också tidenprojektet gick framåt. Igår fick jag tag på Bernt Morelius som var riktigt intresserad. Sedan skickade jag mail åt Esko Valtaoja och idag mailade jag Merete Mazzarella som svarade genast och positivt!

Nu är det bara den där ekonomibyråkratin som inte går framåt. Försökte idag ringa endel personer om den saken, men ingen svarade :(

Det har alltså varit en riktigt aktiv och intressant dag med mycket kontakter åt olika håll. Jag gjorde rätt beslut när jag bestämde att inte fara på encoreutbildning till Dickursby. Det hade varit slöseri med arbetsflow...

tisdag 5 april 2011

Teamåkning och vallokaler

efter fyra dagar ledig är det igen en lite fräshare känsla här på jobbet. Dessutom håller våren på att komma på riktigt.

Den här dagen hade jag tänkt ringa samtalen om tidenprojktet, men det blev inte av den här dagen heller :(

Men jag har pratat med Åggelbyföreningen och kommit överens om en träff femte maj. Få se hur det ska gå.

Så har jag - mot mina principer - gjort det lilla pinnallapaketet om teamåkning. Det tog kanske onödigt mycket tid. Men det var ju så roligt.

Dessutom översatte jag en text om vallokaler vid riksdagsvalet. Kanske tur att jag hörde Mikael Reuter säga att det på riktigt heter vallokaler, inte röstningsställen, fast det står så i lagen. Jag använde båda orden i min översättning.

torsdag 31 mars 2011

Pinnalla

Idag har jag jobbat kvällstur av olika privata anledningar. Det är skönt att ibland kunna göra det. Jag har varit på Aihepakettitoimikuntas möte i Berghäll och det var som vanligt ett trevligt möte. Just nu håller redaktionen på och utvecklar konceptet Pinnalla som är aktuella, och lättare gjorda paket som snurrar i en karusell på den finska hemsidan. Jag gick och lovade att göra två sådana paket, om "muodostelmaluistelu" vars VM är i Hfrs om en vecka och om det kungliga bröllopet i England om några veckor. Så nu har jag frångått principen om inget jobb på finska. HM, vet inte om det var klokt eller inte men har lust att göra de där paketen. Har redan jobbat en hel del med skrinnarpaketet så det blir nog klart när jag kommer på jobb nästa tisdag.

onsdag 30 mars 2011

Läskunnighet i internettider

Hade internetkurs idag igen. Visst kan man ju fråga sig om detta hör till bibbans grunduppgifter, men visst är det meningsfullt att lära ut medieläskunnighet till en generation som inte har lärt sig det i blöjåldern. Det är så mycket praktiskt - att hantera musen, att skrolla, att komma ihåg när man ska trycka på enter och när man ska klicka med musen. När det ska vara mellanslag och när det inte ska vara det. När det ska vara skandprickar och när det inte får vara det. Samtidigt kan man inte bara hålla på och fila på de här grundläggande sakerna, utan det måste också kännas meningsfullt och roligt. En utmaning faktiskt.

minoritetens problem

igår på tisdagen var jag i Entressebiblioteket i Esbo och hörde om den mya "Materiaalipankki" för oss som håller kurser i internet. Mötet väckte många funderingar. En fundering är varför vi tycks ha så svårt att använda oss av varandras material fast vi håller liknande kurser. En materialbank är ju ett försök att hindra mänskor från att uppfinna hjulet på nytt och på nytt.

Den andra och för mig personligen viktigare tanken är den gamla insikten att vi svenskspråkiga nog koms ihåg på sätt och vis, men ändå räknas det inte riktigt helt och fullt med det svenska materialet. Det här är en konflikt som sätter sordin på allt jag jobbar med. Att samtidigt vara marginell som man ska hålla sig framme hela tiden. Minoritetens problem, men det måste ju lösas på något sätt. Jag tror allt mera på att det måste skapas särlösningar.

måndag 28 mars 2011

Mycket skrivet

Idag har jag fått sånt gjort som det inte blivit av att göra pga diverse motstånd. Ändå har de praktiska omständigheterna gjort motstånd också idag. Det var elavbrott i Böle på eftermiddagen, vilket gjorde att min och många andras datorer fungerade uselt, eller inte alls, ett slag på eftermiddagen.

Nåväl: Jag har idag skickat iväg ett mail om Kultur på bibban till Mikko Vainio som är den som bestämmer kring såna här saker. Faktum är att jag rentav igår pratade om saken med en potentiell medverkande som var riktigt entusiastisk och kom med nya idéer. Få se vart det leder... :). Hade också tänkt skicka ett mail till hennes man idag angående saken, men det är egentilhen det enda jag inte fått till stånd idag.

En text som "spökat" länge men som kännts för svår är ett brev till Helmet-jory om en svensk informatör för "palvelusivusto". Idag formulerade jag texten, på finska, och skickade det till Helmer och endel palvelusivustomänskor för synpunkter.

Sen gjorde jag ännu en iGS-fråga klar och skickade den. Den handlade om de rikssvenska frivilligas betydelse i evakueringen av Karelen efter vinterkriget. En fråga som ju kräver sådär en gradu för att besvaras. Så jag gav bara en del länkar.
Hoppeligen har den rikssvenske frågeställaren nytta av dem. Endel länkar är tyvärr mycket finskspråkiga.

torsdag 24 mars 2011

Hållbart

Idag har jag funderat på hur mitt jobb egentligen borde vara. Men dessutom har jag igen haft kontkt med Åggelby och också med Arbis Östra. Resten av dagen har jag jobbat med temapaketet kring hållbar utveckling. Det är ett rätt så intressant projekt. Det finns en massa bäcker som tar fasta på det där med klimatförändringen, dels stora, globala fakta kring den men också med riktigt konkreta och handfasta tips om hur man i sin vardag kan motverka att världen förstörs. Bra är ju det såklart.

onsdag 23 mars 2011

Mörskom, Karelen och Åggelby

Idag blev lite sen start.

Och igår blev det inte alls av att skriva.
Jag har hållet på med några iGS-frågor de här dagarna. Om orden hyra och arrende, om Mörskom och om rikssvenska frivilliga i evakueringen efter vinterkriget. PÅ den sistnämnda frågan - vilken betydelse de frivilliga hade - kan man nog inte svara inom iGS. Det fordrar ju en massa forskning på minst gradunivå. En bok finns om ämnet, men den nämner frågeställaren. Funderar att ge en del länkar och sen att frågeställaren tar kontakt med någon expertinstans. Kanske Krigsmuseet.

Jag har också haft kontakt med Svensk förening i Åggelby och mera liknande kontaktarbete.

måndag 21 mars 2011

Om datorn, Åggelby, läsplattor och Tiden

Den här dagen började lite illa, eftersom mitt lösenord till datorn bara hade sagt upp sig, det var inte gammalt och inte kom jag heller fel ihåg. Det är nog ganska säkert det!!
Nåja, jag var tvungen att ringa till TITITYY och sedan skicka ett mail via Eevas e-post. Efter diverse väntan fick jag ett nytt lösenord. Men voj voj så beroende jag är av datorn! Det enda jag kunde göra var att ordna lite papper.

Nå, det som jag gjort idag är diverse e-postskommunikation. Bl.a. skickade jag en förfrågan till Eija Palomäki som numera är i Åggelby, angående Åggelby svenska förening. Få se vad det för med sig.
Om föreningen hörde jag på svenska gruppens möte som vi hade förra onsdagen i Riku. Sen dess har jag faktiskt varit ledig.

Jag skickade också in en förfrågan till Helmi varför det inte finns några svenska böcker på läsplattorna. Nå det visade sig att en del plattor faktiskt har det. Men varför i friden inte alla, och varför på en läsplatta som finns på något litet bibliotek när det är i Tölö och Riku de ännu mera skulle behövas, kunde man tycka.

Sen har jag grubblat över hur jag ska gå vidare med Tidenprojektet. Filat på ansökan och skrivit ett utkast till mail till Mikko Vainio. Det känns lite krångligt och byråkratiskt det hela just nu.

tisdag 15 mars 2011

kurs

Idag var det andra gången för specialkursen. Det är roligt med ett gäng tanter som jag känner lite från förut och som också känner varandra lite. I ett sånt gäng stör det inte så mycket att folk kan mycket olika det hela.

måndag 14 mars 2011

läsplattor och annat

Idag har jag översatt en infotext om läsplattor mm för Tölö bibba. Bekantade mig också lite med själva apparaten och konstaterade att den inte ännu är riktigt logisk att använda. Nåja det blir väl bättre. Och de klassiker som bibban laddat in på den är tillsvidare enbart på finska :(.
Annars har det varit en sån där splittrad dag som det ibland kan vara lite epost osv. En del har till min glädje anmält sig till Stormötet i april.
På eftermiddagen gjorde jag en liten urvalslista med webbplatser för min specialinternetkurs.

torsdag 10 mars 2011

rapport

idag har jag skrivit inbjudan till Stormöte och så har jag svarat på en totalt omöjlig iGSfråga.
Gårdagssamlingen gick bra!

onsdag 9 mars 2011

Om hållbar livsstil

"bokprat" på Johannes församlings fastesamling

Jag kommer att inleda mitt lilla anförande med att säga det som man absolut inte skall inleda något anförande med, nämligen – jag har varit sjuk och har tyvärr inte haft tid att förbereda mig som jag har velat. Men idet här fallet är det en relevant kommentar. Det väcker nämligen frågan Kan den som är sjuk eller handikappad också ha något att säga till om när det gäller hållbar livsstil? Detta är en fråga som jag nu kastar ut och som kanske inte egentligen har ett enda svar.

När jag började fundera på min medverkan i den här gruppen, vilket jag egentligen gjort rätt länge fick jag idén att göra ett s.k. temapaket kring temat Hållbar livsstil. Ett temapaket är en kommenterad lista på utvalda böcker och webbplatser om särskilda ämnen och de publiceras på Helsingfors stadsbiblioteks hemsida www.lib.hel.fi. På finska utkommer det nya temapaket – aihepaketti – varannan vecka, men på svenska utkommer de sådär 3-4 gånger om året. Det senaste jag gjorde handlade om Tiden, men jag har också gjort temapaket t.ex. om Pilgrimsfär-der.

Innan jag blev sjuk hann jag samla en del böcker kring temat hållbar livsstil. När jag gjorde sökningarna insåg jag att temat är rätt så mångfacetterat och har många aspekter. Åtminstone de här aspekterna kom jag på:


Rättvisa – rejäl handel – degrowth – globalt tänkande

Miljötänkande – klimatsmart – ekologi

Hälsa - att leva enkelt ger hälsa, men är alla hälsoaspekter hållbar livsstil?

Långsamhet – hur använder du din tid?

Leva enkelt – vara nöjd – avstå – fasta – glädja sig åt det man har



Detta är frågor som många mänskor har funderat på länge. Jag minns själv hur det var aktuellt i ungdomstiden på 1970-talet. Varför har det hänt det så lite på 40 år? Förutom allmän slöhet, ovilja osv tror jag också att det beror på att de här frågorna ofta väcker mera illamående och dåligt samvete hos oss som på riktigt VILL leva hållbart, men bara inte klarar av det av olika skäl. Därför har jag nu valt ut ett antal böcker ur de olika aspekterna, men har försökt hitta böcker som inte sätter sten på bördan utan också visar hur vi kan hitta ork och glädje i en ny livsstil.

Jag har funderat över hur hälsa och ork passar ihop med en hållbar livsstil. För att leva hållbart måste man orka. Om vi inte upplever att vi orkar och har glädje i vår tillvaro orkar vi inte heller avstå. Men hälsan och glädjen är inte det vi eftersträvar, utan det vi eftersträvar är en rättvisare hållbarare värld som vi gemensamt han ansvar för.

Här är de fem böcker jag kommer att presentera i kväll: tyvärr gjorde min sjukdom att jag inte har orkat läsa dem, jag presenterar dem i stället som den bibliotekarie jag är:

Den första boken är den viktigaste åtminstone för mig och den jag kommer att läsa under fas-tan.

Linde, Giséla: Lev enklare – idéer för en hållbar livsstil – Viva, 2008. Det här är en bok som ger utrymme för de där tankarna att jag inte orkar leva ett så perfekt och ett så avstående liv som jag önskar. Boken hjälper oss att fundera över vad vi egentligen vill med vårt liv och vad vi kan avstå från. Den funderar över levnadsstandard, livsglädje, tempot i livet och mycket mera. Ett speciellt drag i boken är uppmaningen att skriva ner egna tankar kring boken teman. Den ställer frågor just till mig.

Följande bok är en bok i samma anda, ändå helt annorlunda:
Lagom är bäst – på spaning efter en hållbar livsstil. Naturskyddsföreningen 1998. Den här bo-ken var svenska naturskyddsföreningens årsbok för 13 år sedan. Ändå känns den alldeles aktuell idag. Olika författare skriver om hur vi använder vår tid, att man kan älska prylar i stället för att hamstra och slänga, om gemenskap, om rättvisa om återanvändning och om miljön i en bok som inte ger skuldkänslor utan en lust att gå med. Boken är inte illustrerad enbart med bilder utan också med lyrik.

Tredje boken på min lista är mycket konkret.

Jansson, Helena
100 sätt att leva klimatsmart ; för dig som har viljan men inte energin / Helena Jansson och Mattias Henrikson. Bromma : Ordalaget, 2009
Hundra sätt att leva ekologiskt
För dig som har viljan men inte energin

Arkåsen, Henrik: Ekologiska smaker – äkta matglädje – akta råvaror. Kummin förlag 2008. En yrkeskock ger synpunkter på ekologisk, närproducerad mat och många fina recept.

Lamb, Harriet: schyssta bananer – den krokiga vägen till Fairtrade – rättvisemärkt. Libris, 2009

tisdag 8 mars 2011

kursen startade

Idag startade den specialinternetkurs som jag planerat en tid och som sen blev lite uppskjuten p.g.a sjukdom. Fyra personer deltog och de är nog ur datorsynvinkel på rätt så olika nivå. Det är lite ett problem, men eftersom det är damer som hör till samma sammanhang funkar det nog ändå på något sätt. Den som kan mest har tagit som sin uppgift att vara lite "hjälplärare" . Det blev nog rätt så mycket prat idag och så övade vi oss lite att skriva med Word.

Jag har också gått igenom böcker som jag ska bokprata om på fastesamlingen i församlingen i morgon. Jag har ju planerat att göra ett temapaket om Hållbar livsstil, men den tidtabellen gick i stöpet eftersom jag blev sjuk.

måndag 7 mars 2011

på plats igen

nästan två veckors sjukledighet gör en mänska smått förvirrad när det gäller ett jobb som det här.

Har i alla fall gått igenom de mest akuta arbetsuppgifterna och försökt bekanta mig med Helmet-palvelusivusto som igen ska behandlas på Helmermöte om en stund.

Tyvärr har jag inte hunnit skriva den ansökan om svensk informatör som jag hade lovat. Mitt arbete är smått sårbart...

onsdag 23 februari 2011

Luckan

Igår hade svenska gruppen ett intressant möte på Luckan http://www.luckan.fi/. I början av Luckans verksamhet på -90-talet då de verkade som en riktig Lucka i Svenska teatern, hade bibban relativt mycket samarbete med dem. Det var närmast i samband med projektet Svit som ju gick ut på att undervisa lärare i Internet, på den tiden när allt var nytt.

Men sedan dess har Luckan i Hfrs flyttat två gånger, först till Glaspalatset och sen till Gryningen på Simonsgatan. Både kvadratmetrarna och verksamheten har vuxit mångdubbelt. Men samarbetet med bibban har blivit diffusare. Det är egentligen ganska så slött, eftersom Luckans verksamhet på många sätt har bibbaanknytning. De svarar på frågor, de undervisar och vägleder i internet, de har kulturprogram. De har fina webbsidor. Allt på svenska! Dessutom är många av de andra Luckorna runt om i Svenskfinland inhysta i bibliotek.

Allt visar alltså på att vi har mycket att vinna på att samarbeta med Luckan. Sebastian Weckman var den som berättade för oss om Luckans verksamhet och han var också av den klara uppfattningen att vi vinner på att samarbeta.

Den främsta orsaken till att vi nu tog kontakt var ju att vi funderade på hur det svenska kunde göras mera tydligt i Centrumbiblioteket. Där krävs det mera än att det svenska bara finns, det måste lyftas och till det krävs det mera resurser än vad vi svenska biblioter har.

Idag har min arbetstid i hög grad gått till att planera och förbereda den specialinternetkurs som startar nästa tisdag om allt går väl.

måndag 21 februari 2011

hänt sen senast

Nu har det blivit ännu längre paus av olika privata orsaker. Men sedan senast har jag i alla fall hunnit undervisa kursen i Internet. Vi gick väldigt väldigt långsamt fram, men jag tror att de nog lärde sig nånting och det var ju det som var avsikten.

Så har den gode Bo Carpelan dött och han var ju inte bara en lysande författare utan också bibliotekarie. Jag översatte nyheten om hans död för lib.hel.fi.

Och så har min vän Maria fått tjänsten som Sinikkas efterträdare.

Och idag har jag diskuterat om mitt jobb med en av mina högra chefter Saara Ihamäki. Det kändes bra.

tisdag 8 februari 2011

Lånedagshässäkkä

Det blev en lång paus, eftersom jag låg i säng i spysjuka på fredagen istället för att undervisa i internet. Sen tog jag igen mig under veckoslutet och under måndagens pensionsdag. Visserligen gav jag en del lite matta kommentarer till Helmers verksamhetsberättelse och verksamhetsplan som Helena skrev i sitt anletes svett. Så helt bortkopplad från bibban har jag inte varit.

Idag gick jag på jobb till klockan 13 av tre orsaker - 1. för att jag ännu är rätt matt, 2. för att det var världens snöyra på morgonen, 3. för att jag vill se trollkonster på kvällen.

Det är nämligen Lånedagen idag: Lainan päivä på finska. På finska är dagens namn riktigt fyndigt, eftersom man firar Lainas namnsdag idag. Dagen firas i landets alla allmänna bibbor mer eller mindre stort. I Tölö har det varit kaffeservering dagen lång för kunderna. Med en del "hässäkkä" i köket... Jag möttes av en Risto Räppäjä, med våldsamt stort huvud när jag kom på jobb. Nästan skrämmande! Inuti fanns en svettig Kati. Klockan 18 ska trollkonstnären Robert Jägerhorn ha en uppvisning i Waltarisalen. Så jag tänker snart stämpla ut mig och gå och titta!

Själva jobbet idag har bestått av en översättning av ett brev till alla lärare som har ettor och så har jag tittat på Hetas klownpaket.

onsdag 2 februari 2011

diversearbetardag

Idag onsdag har jag varit diversearbetare. Bl.a. kom det ett svar på en iGSfråga om spårvagnar som jag skickade till trafikverket i oktober. Nå, bättre sent än aldrig.

Det övriga jag gjort idag, åtminstone:
- funderat på Ett hus kommer lastat-projektet
- skalojat efter svenska "himoläsare" - det lyckades, för Solveig från Gamlas anmälde sig.
- planerat internetkursen i fredag och gjort gmailadresser
- funderat en sista gång på etikregler
- svarat negativt på en förfrågan om översättning av mediefostranbok
- gjort budget för kulturprogrammen

Centrumbiblioteket i fokus




Förra måndagen, 31.1. hade svenska gruppen möte i Riku. Som gäst hade vi Pirjo Lipasti som är koordinerare för centrumsbiblioteksprojektet. http://keskustakirjasto.fi/sv/. Hon berättade om det och det var riktigt intressant. En tanke bakom det hela var ju också att få den svenska aspekten tydlig i projektet. Pirjo tyckte ju, vilket i och för sig är trevligt och bra, att det svenska är en självklar del i projektet. Men det som de flesta icksefinlandsvenskar kanske inte helt inser är att man måste lyfta det svenska för att det ska synas, ge det en egen avdelning och en egen profil. På mötet kunde Outi uttrycka det här på ett fanstastiskt fint sätt, trots att hon ju inte egenligen är finlandssvensk.

fredag 28 januari 2011

veckoslut

Eleverna i intenetkursen var bara fyra till antalet. Men det var egentligen ganska bra. Nu trött trött.

torsdag 27 januari 2011

vad betyder aaltomainen?



Skrev igår klart en översättning av en presentation av Huvudbibban. Skickade den sedan till skribenten Pauli Hatsala som kan svenska utmärkt bra. Han hittade ett roligt missförstånd. Citerar honom:

"Aika hauska juttu oli seuraava, joka johtuu minun huonosta sanavalinnastani:
Arkkitehti Kaarlo Leppäsen suunnittelema rakennus on aaltomaisen valoisa, avara ja pelkistetty. -> Arkkitehti Kaarlo Leppäsen suunnittelema rakennus on modernistiseen tyyliin valoisa, avara ja pelkistetty.
Aaltomainen ei siis tässä tarkoita ”böljande” Tämä hupaisa juttu johtui siitä, että yleensä kirjaston suullisessa esittelyssä kerron, että Leppänen oli Alvar Aallon oppilas. Kun kirjallisesta jutusta puuttuu tämä taustatieto, sana ”aaltomainen” on tosiaan helppo ymmärtää väärin"

Men annars har jag varit lite okoncentrerad idag. Gjort en iGSfråga om Salmonella, fast jag hittade inte riktigt svaret på frågan :(.

Så har jag lite forskat kring kostnaderna för kulturprojektet.

Dessutom har jag planerat inför morgondagens internetkurs. Eftersom det blev något strul med husispuffen kommer det att komma bara fyra personer enlig Mareetta. Men det gör ju ingenting egentligen. De kommer ju att lära sig bättr.