onsdag 13 maj 2020

Sista dagen

Idag är jag sista dagen på jobb. Nu börjar en och en halv månad semester,  sedan riktigt adjö. Tanken på det har kännats så pass jobbig att jag inte riktigt klarat av att skriva här. Jag har gjort en del ganska små översättningar som mest har haft att göra med att bibborna nu öppnar så smått efter coronastängningen. Som det nu är kan man låna och returnera på många bibbor men ingenting annat.
Jag har haft äran att vara med på ett hörn i den processen. 
Jag har träffat en del mänskor virtuellt.  Med Anna och Tina hade jag ett snack förra torsdagen.  Idag blev det virtuellt avskedskaffe med Lisbet, Helena, Maria G, Mia, Cilla, Maria R-R och Sanne.
Fick blommor och också lite extra pengar.  Känns bra.
Kanske jag ännu skriver nånsorts sammanfattning  här. Eller något.

tisdag 5 maj 2020

Snart

Nu börjar det komma besked om att bibborna snart kan öppnas. Idag har jag bl.a översatt detta:

Biblioteken i Finland fick glada nyheter av regeringen igår.  Enligt regeringens beslut är det tillåtet att starta låneverksamheten genast och att öppna lokalerna från 1.6.2020. Det kräver planering att starta låneverksamheten enligt de specialvillkor som regeringen har satt upp. 
Vi startar verksamheten så fort som möjlig i Helsingfors och i de andra Helmet-biblioteken.  Vi måste ändå se till att låntagarnas och personalens trygghet bevaras och att logistiken och arrangemangen i lokalerna  fungerar. Personalen måste också hinna tillbaka från andra uppgifter eller semestrar. 

Vi informerar så fort som möjligt när utlåningen kan starta. Vi är glada över att få förbereda att biblioteken kan öppna och vi gör allt så snabbt vi kan. Vi hoppas ändå på lite tålamod.  Snart får vi alla igen gå till biblioteket.  




Biblioteken i Finland fick glada nyheter av regeringen igår.  Enligt regeringens beslut är det tillåtet att starta låneverksamheten genast och att öppna lokalerna från 1.6.2020. Det kräver planering att starta låneverksamheten enligt de specialvillkor som regeringen har satt upp. 
Vi startar verksamheten så fort som möjlig i Helsingfors och i de andra Helmet-biblioteken.  Vi måste ändå se till att låntagarnas och personalens trygghet bevaras och att logistiken och arrangemangen i lokalerna  fungerar. Personalen måste också hinna tillbaka från andra uppgifter eller semestrar. 

Vi informerar så fort som möjligt när utlåningen kan starta. Vi är glada över att få förbereda att biblioteken kan öppna och vi gör allt så snabbt vi kan. Vi hoppas ändå på lite tålamod.  Snart får vi alla igen gå till biblioteket.  



onsdag 29 april 2020

Historik

Det har nog varit en lite fånig vecka, har gått igenom e-post och sparat gamla temapaket. Och kommunicerat med kolleger.  Fick den här texten klar och delatcut den åt vissa. Få se om jag också får den publicerad. 

Biblioteket, drömjobbet 

Jag kom första gången i kontakt med Helsingfors stadsbibliotek år 1966 då jag fick mitt första bibliotekskort och småningom kom jag att jobba där i 37 år. Det har hänt en hel del, både i samhället och på biblioteken, under alla dessa år. Kanske det skulle vara roligt och intressant att höra några minnen. Här har jag skrivit en intervju med mig själv.  
  1. Hur kom du först i kontakt med biblioteket?  Redan som liten älskade jag att läsa, vi hade mycket böcker hemma.  Mitt första bibliotek var skolbiblioteket i Annegatans folkskola, vars intressanta och roliga utbud jag läste igenom rätt grundligt. När jag sen kom till läroverket Lönkan (officiellt Nya svenska samskolan) var skolbiblioteket en besvikelse.  Man fick inte ens låna de få böcker som fanns. Men min pappa visste räddningen. "Vet du det finns ett särskilt hus som är fullt med böcker som kan lånas! " Till det paradiset ville jag ju! Tio år gammal stegade jag in i huvudbiblioteket på Richardsgatan tillsammans med min pappa.  Jag fick mitt första bibliotekskort, en vit kartongbit i ett plastfodral. Sen blev det biblioteksbesök sådär en gång i veckan, ofta tillsammans med en kompis.   
  2. Fortsatte du att besöka bibliotek också som tonåring?  Självklart fortsatte jag! Det kom också ett annat bibliotek in i bilden.  Tölö bibliotek öppnade julen 1970 och blev ett viktigt utfärdsmål. Dit gick jag oftast direkt från skolan.  Det är ju bara några hundra meter mellan Lönkan och Tölö bibliotek.  
  3. Hur kom du sen in på biblioteksbranschen? På något sätt drömde jag alltid om att få jobba på bibliotek.  Det blev ändå några utflykter åt andra håll innan jag insåg vad jag egentligen ville. Vintern 1980 såg jag i tidningen att man kunde söka in till den sista bibliotekariekursen vid Soc&kom i Helsingfors.  Det blev lite bråttom, men jag lyckades fixa en praktikplats på Grankulla bibliotek. Man måste ha 3 månades praktik för att kunna söka in. Granibibban var en fantastisk praktikplats. Där fick jag pröva på alla slags biblioteksarbete, kundtjänst, att sätta böcker i hyllorna på ett effektivt sätt, bokval och uppsökande arbete på sjukhus, för att nämna den del. Småningom kom jag in på kursen, som var två år lång. Den gav en massa insikter och kunskap och inte minst vänner för livet. 
  4. Sen kom du till Helsingfors stadsbibliotek, berätta! I något skede trodde jag att jag skulle börja jobba på vetenskapliga bibliotek,  men det var inte min väg. Den 17 januari 1983 är ett viktigt datum för mig, då började jag som vikarierande amanuens på Helsingfors stadsbiblioteks inköps- och katalogiseringsavdelning i huvudbiblioteket på Richardsgatan. Jag katalogiserade böcker,  mest svenska och engelska om jag minns rätt, och så var jag en av dem som svarade i "Keskuskortisto" Centralkartoteket. I Centralkartoteket fanns alla titlar i alla bibliotek i Helsingfors stadsbibliotek. Varje titel hade sitt eget "lakan", ett stort kartotekskort där det förutom kataloguppgifter också fanns noterat i vilka bibliotek boken fanns, eller borde finnas.  Biblioteken var noterade med gamla koder med bokstäver eller med de nyare sifferkoderna enligt postnummer. Hit ringde man från alla bibliotek för att få veta var en bok KUNDE tänkas finnas, några utlåningsuppgifter fanns förstås inte. Så det var nog ett drygt jobb att få tag på specifika böcker åt låntagare. Men vi som svarade i telefonen hade en trevlig roll som en levande spindel i nätet. Under det år jag svarade i "Keskuskortisto " lärde jag känna stadsbibliotekets filialer och deras personal,  trots att jag bara besökt en bråkdel av dem. 
  5. Sen blev det kundtjänst, eller hur? Mitt vikariat på Inköpsavdelningen tog slut, men jag fick fortsätta med andra intressanta uppdrag. Ett kort gästspel på drömplatsen huvudbibbans vuxenavdelning följdes av lilla Botby bibliotek. Där gick arbetet mycket ut på att förbereda öppningen av stora Botbyhöjdens bibliotek (senare Östra Centrums bibliotek), som invigdes i oktober 1984. I Botby fungerade utlåningen ännu med det gamla Detroitsystemet, där alla låntagare hade sitt nummer, i Botbyhöjden togs sedan språnget till ett datorbaserat lånesystem. I Grankulla fick jag bekanta mig med mellanformen med kameror, så jag har åtminstone lite erfarenhet av alla slags utlåningssystem. 
  6. Hur trivdes du i Botbyhöjden?  Att få vara med om att öppna ett stort splitternytt bibliotek var en viktig erfarenhet.  Jag jobbade i Botbyhöjden ett par år, faktiskt mest med barnarbete. Det var nog en rolig tid, jag fick pröva på att ta emot skol- och dagisgrupper och jag lärde mig mycket om barnböcker och annan barnkultur på båda språken.
  7. Sedan blev det Tölö eller hur? Ja,  sedan fick jag en förfrågan om att komma till barnavdelningen på Tölö bibliotek. Det var ju min ungdoms bibliotek,  så dit ville jag gärna. Jag fick rätt snart flytta till upp vuxenavdelningen. Det var en våning upp rent konkret, jag tänker absolut inte att det var någon befordran.  Bibliotekets barnarbete är naturligtvis otroligt viktigt och också roligt, men det var ändå inte min uppgift i biblioteksvärlden.  
  8. Vilken var din uppgift då? För mig var vuxenavdelningen liksom rätt plats, både kontakten med låntagarna och det andra arbetet passade mig.  På den här tiden handlade det ännu mycket om att söka fram specifika böcker, men också regelrätt informationssökning. Samlingsarbetet med bokval och avskrivning var förstås också centralt.  Att ibland ordna med kartotekskort var faktiskt inte ett så trist arbete som det kanske låter… 
  9. Du började lyfta det svenska, eller hur? Allt mera insåg jag att samlingen och verksamheten på svenska behövde betonas för att  vi alls i framtiden ska ha service för våra svenskspråkiga låntagare. För det behövdes samarbete mellan oss som jobbade på svenska på de olika biblioteken. Svenska gruppen föddes på ett naturligt sätt, många av oss kände ju varandra från Soc&kom-kursen. Men också de som inte gått där blev fort bekanta och vänner. Först var mötena rätt informella - och högljudda - kaffekalas, som föddes ur ett stort behov av att utbyta tankar. Småningom blev gruppen en mera formell temagrupp med ordförande och sekreterare och protokoll. Det var också i ett tidigt skede naturligt med samarbete över stadsgränserna, särskilt sedan datasamarbetet Pääsky, embryot till Helmet, kom till. Att samarbeta är livsviktigt för en minoritet.  
  10. Vad gjorde ni rent konkret?  Vi jobbade mycket med bokvalet, vi försökte på olika sätt se till att allt viktigt svenskspråkigt material fanns i vettiga mängder.  Vi arrangerade program på svenska i olika bibliotek. Det blev t.ex flera populära författaraftnar i samarbete med Finlands svenska författareförening. Vi gjorde vårt bästa för att skapa synliggöra svensk service på biblioteket.   
  11. Sen kom internet! Datoriseringen har funnits närvarande under hela min tid som bibliotekarie.  Först kom den i form av ett utlåningssystem, men småningom tog datorerna allt mera plats, i början också rent fysiskt.  Ett roligt mellanspel var cd-romen. Tölö bibliotek hade en av landets första cd-romspelplatser för barn något som på den tiden var väldigt nytt och märkvärdigt. Jag hade förresten förmånen att fara till Danmark för att berätta om den för kolleger. Men den riktigt stora revolutionen kom ju med World Wide Web! Efter det har ingenting på biblioteken eller i hela världen sett riktigt lika ut som förr. Jag fick från sidan följa med hur det lilla, men viktiga biblioteket i Kabelfabriken, Kaapeli, uppstod. Den utvecklade bl.a. den landsomfattande bibliotekswebbplatsen Syke/Puls, som har utvecklats till webbplatsen  Kirjastot.fi/Biblioteken.fi. Vi bibliotekarier hade mycket att lära oss om allt det nya, samtidigt som vi hade ett ansvar att lära våra låntagare om det nya mediet. 
  12. Det blev visst en hel del undervisning för din del? Ja det blev det. De första kurserna jag höll för biblioteksbesökare var små. Grupper på en till tre, högst fyra personer samsades runt en dator. Utgångspunkten för undervisningen var ofta webbplatsen Puls, men ibland räckte det att helt enkelt visa hur en dator fungerar och när man ska trycka på Enter. Jag kom med i samarbetsprojektet SVIT, där Sydkustens landskapsförbund var en viktig aktör. I samband med SVIT hade jag en tid tjänstledigt för att undervisa i Internets grunder för lärare. Jag fortsatte länge med internetkurser på biblioteket, som en av få som höll sådana på svenska. Men till slut upplevde jag att den nya tekniken i form av mobila apparater kört förbi mig och mina kunskaper.  
  13. Du var visst med också i andra projekt än SVIT? Jo, jag var relativt aktivt med i Finlands svenska biblioteksförening och via den kom jag med i ett och annat. Jag var t.ex. en tid tjänstledigt för att katalogisera svenskspråkiga webbsidor till det s.k. Länkbiblioteket på Biblioteken.fi. Senare var jag med och  forskade i skolbibliotek i ett projekt som kallades Bittis. Det var betydelsefullt att lära känna kolleger runt om i Svenskfinland via föreningen.  
  14. Du jobbade länge på Tölö bibliotek,  du trivdes tydligen. Ja Tölö bibba var en dynamisk arbetsplats där man fick utveckla sitt eget kunnande och skapa nytt tillsammans med kollegerna.  Många av dem kändes lika mycket som vänner som arbetskamrater. Att jag fick ta hand om s.k. Svenska galleriet där alla svenska vuxenböcker var samlade, också faktaböckerna, gjorde ju inte trivseln sämre. 
  15. Men tiden på Tölö bibliotek tog slut. Hur kom det sig? En kronisk sjukdom satte käppar i hjulet, så att det rent fysiskt inte mera gick att göra vanligt biblioteksarbete. Jag fick den stora förmånen att skapa mig en egen arbetsbild. Det blev svenskt arbete för vuxna.  Mycket av min arbetstid under de senaste åren har gått till översättningar, men också till arrangemang av olika program. Jag har fått vara med i samarbetsprojektet Seniornätverket och fått jobba ihop med svenskspråkiga aktörer från många olika håll. Mitt hjärtesak under de senaste åren har varit Novellkaféerna på Drumsö bibliotek. Där har jag fått läsa högt alla slags texter tillsammans med många olika frivilliga läsare. Åhörarskaran har blivit en viktig grupp, som jag kommer att sakna  - eller återvända till som frivillig, vem vet? 
  16. Vad händer nu? Som sagt, kanhända jag kommer tillbaka till Novellkafeet på Drumsö. Annars blir det mycket bokläsning med både ögon och öron. Jag älskar ljudböcker.  Säkert blir det surfande och navigering på Internet och förhoppningsvis också mycket mänskliga kontakter och vistelse i naturen. 

torsdag 23 april 2020

Upphovsrätt

Nu har det gått över en vecka utan noteringar här. Under veckan har jag dels varit rätt olycklig över att ha för lite att göra. Sen kom nån på idén att jag skulle skriva om min tid på bibban.  Det var via gruppen svenskt arbete i Helmet-biblioteken.  Min lilla historik blev tre A4or och då komprimerade jag mycket. 
Misstänker att den inte funkar på Helmet.fi. 
Sen fick jag två texter att översätta om ett avtal som gör det möjligt att läsa högt via nätet, alltså sagostunder och novellkaféer och sånt. Sånt skulle jag gärna göra själv också.  Avtalet handlar alltså om upphovsrätt. 
Just när jag skriver detta är klockan 18 och mitt sista novellkafé skulle ha börjat...

onsdag 15 april 2020

Digistöd på distans

Det är nog tråkigt att jobba hemifrån,  hellre hade jag varit på mitt fysiska jobb de här sista veckorna.  Nå den här veckans två dagar hittills har gått till att gå igenom nyare och äldre e-post.  Redogjorde nu äntligen för Ami Aspelund-konserten till Kulturfonden.  Det tog lite tid innan Amis firma fick pengarna.  Stadens byråkrati är inte av denna världen...
Sen fick jag ett litet översättningsjobb. Om digistöd på distans i dessa tider.

onsdag 1 april 2020

Hemma




Detta har jag jobbat med de senaste dagarna, hemma

Hemma och åter hemma - vad kan jag göra? 

Mitt hem är min borg, heter det och borta bra men hemma bäst.  I dessa dagar kan det senare ordspråket i mera kännas som "borta bra men hemarrest". Vi vill ändå visa på sådant  som kan göra hemmatillvaron ljusare och lättare. Här är ett urval förslag. 

Bibliotekets elektroniska utbud

Via Helmet.fi får du tillgång till en hel del e-böcker,  e-ljudböcker, tidningar och musik. Du behöver ett bibliotekskort och en tillhörande PIN-kod

Här är ett urval : 
Hela folket läser är en kampanj där det är fritt fram att läsa tre e-böcker åtminstone fram till 13 april https://www.helmet.fi/sv-FI/Evenemang_och_tips/Nyhetsglimtar/Hela_folket_laser(208739)

Via Biblio https://helmet.bibliolibrary.fi kan du läsa och lyssna till böcker av olika slag på svenska.  Utbudet innehåller också mycket nytt. 

Pressreader https://www.pressreader.com/catalog är en plats där du hittar ett mångsidigt utbud av tidningar och tidskrifter från hela världen,  också från Svenskfinland. Med hjälp av ditt bibliotekskort kan du läsa gratis. Instruktioner hittar du här: https://www.helmet.fi/sv-FI/Ebibban/Tidningar/Instruktioner_for_etidningstjansterna_pa(28037)

Naxos 
Via Naxos musiktjänster kan du gratis lyssna på klassisk musik,  men också t.ex. jazz och världsmusik. Där finns också möjlighet att titta på t.ex operor och balettföreställningar. 

Strömningstjänst: 
Helmetbiblioteken strömmar olika slags litterära program medan de är stängda. Se https://www.helmet.fi/sv-FI/Evenemang_och_tips/Nyhetsglimtar/Bibliotekets_stromningar_hamtar_sagostun(209437). Det kommer program också på svenska.  

Utbud via andra instanser: 

Vill du läsa? 

Böcker och ljudböcker finns numera att tillgå via många kommersiella kanaler, men också Yle Arenan arenan.yle.fi har en hel del ljudböcker både på svenska och finska. Yle har också en mängd skrivna artiklar om olika ämnen.  Se svenska.yle.fi

Vill du lyssna på musik?  

Också här är Yle Arenan en utmärkt källa nästan oberoende av vilken genre du älskar, klassisk musik, pop, dansband eller musik utan gränser och kategorier. 
På Youtube måste du stå ut med reklam,  men där kan du få se artister från alla tider framföra sin musik.  

Vill du lyssna på prat? 
Än en gång rekommenderas Yle Arenan som i sitt stora utbud har allehanda poddar med snack om allt mellan nyheter och sex. 

Vill du se på film, Tv-serier eller andra TV-program?    

Den som vill och har råd kan titta på film och serier via betalkanaler,  men det finns också kostnadsfria alternativ
Yle Arenan har ett stort utbud filmer och serier av hög kvalitet och i olika genrer. 


MTV har en avgiftsfri strömningstjänst där du kan titta på de program och filmer som kommit på deras kanaler. MTV har också en avgiftsbelagd tjänst.  Du måste registrera dig.   

Ruutu är Nelonen Medias strömningstjänst,  där största delen av programmen är avgiftsbelagda. En liten del kan ses gratis.  Kräver registrering.  


Vill du titta på konst?

Här kan du se Ateneums klassiska tavlor och få en kort guidning till varje tavla

Här kan du bekanta dig med moderna konstverk av olika slag.  

Guggenheim
Bekanta dig med Guggenheimmuseernas ofantliga samlingar 

Vill du prata med någon?  
Det mest grundläggande redskapet när du vill prata med någon på avstånd är såklart telefonen. Med den kan du ringa till vänner och släktingar,  men det finns också olika telefoner där en främmande medmänniska svarar för att prata med dig. Några exempel: 
Lyssnande örat http://www.helsingforsmission.fi/uutiset/lyssnande-orat-lindrar-ensamheten-hos-seniorerna-under-coronatiden. Tre eftermiddagar i veckan kan du prata med en medmänniska 

Kyrkans samtalstjänst https://samtalstjanst.fi/. Du kan prata om vad som helst när livet känns tungt och ensamt.  Varje dag året runt. 

Idag finns också många andra sätt att hålla kontakt.  Du kan prata och samtidigt se den du pratar med t.ex via

Facebook Messenger som du kan använda om du är med på Facebook.  Via Messenger kan du ringa till din vän samtidigt som ni ser varandra. Ni kan också "prata" genom att skriva till varandra och t.ex skicka bilder eller små videofilmer. Det kallas att chatta. 

Du kan också chatta med personer du inte känner t.ex. via någon hjälptjänst som Kyrkans samtalstjänst.  

Behöver du hjälp?  
är ett samarbete mellan Helsingfors stad, församlingar, föreningar och frivilliga för att hjälpa äldre helsingforsbor. Helsingfors-hjälpens telefontjänst på numret  09 310 10020 betjänar vardagar kl 9–16. Dit kan alla personer över 70 år som behöver hjälp under undantagsförhållandena ringa för samtalsstöd och hjälp med att utföra ärenden. 


Vill du gå till kyrkan?  
Den största kyrkliga helgen, påsken,  närmar sig. Då kanske också den mindre kyrkliga gärna vill besöka en kyrka.  I dagens läge får man ju inte samlas, därför sänder alla församlingar sina gudstjänster, så att församlingsborna, eller vem som helst, kan ta del av dem via nätet. De sänder också annat,  t.ex. program för barn. 
Se t.ex. https://www.helsinginseurakunnat.fi/sv/index.html.stx

onsdag 25 mars 2020

Corona

Nu har det gått en lång tid sedan jag senast skrev.  Sedan dess har allt ändrats. Nu jobbar jag hemifrån,  liksom de flesta andra i Finland och världen.  Coronaviruset har satt världen upp och ner.
Nu är alla bibbor i landet stängda.  Mina avskedsfester är borta, liksom det mesta annat.
Tog en hel del ledigt förra veckan,  men nu har jag hittat en arbetsuppgift som känns meningsfull. Gratis digitalt material att läsa, lyssna på och titta på.

onsdag 11 mars 2020

slutjobb

Det är ganska mycket som ska göras när man slutar. OJ nej! Idag har jag gjort eroamisanomus och fyllt i lähtökysely. Men semestern är nog ännu rätt oklar för mig.




tisdag 10 mars 2020

slutet närmar sig

Idag har jag inlett resan mot karriärens slut. Jag har diskuterat avskedsfesten med chefen Aino och jag har skickat ut inbjudningar till mitt sista novellkafé. Oj bevars.

måndag 9 mars 2020

luftkvalitet

Idag har jag jobbat med en text om luftkvalitetsmätare. Tio sådana ska lånas ut på några bibbor.  Fick texten klar, men mera har det inte just blivit gjort.

torsdag 5 mars 2020

skrivandes

Idag fick jag texten om kasberget klar. Svarade också på en fråga i Kysy.fi om formen gråtandes. Som är talspråk av particip presens.
Skulle ha lite palaver med Aino, men den blev inte av.

onsdag 4 mars 2020

liten bokmässa

Igår blev det sjukledigt, men idag har jag bl.a. jobbat med en liten text om Kasbergets bokmässa och så har jag satt in lite på Fb, både om novellkafé på Helmet-bibban och om seniordiskussion på Seniornätverket.

måndag 2 mars 2020

Luckan och Korona

PÅ onsdan var det seniornätverkets möte i Luckan. Trevligt möte. Det var kanske mitt sista. Åtminstone blev det nu klart att Lisa S tar över som infogruppens ordförande efter sommaren och Larrie sköter fb. Vem som blir bibbans representant är ännu oklart, fast jag skrev ett upprop till kollegerna. Ny ordförande är nu Katja S. från NOS.

På torsdan jobbade jag hemma, mest med en text om biblioteken i Vik i huset Korona (!). Den fick jag klar idag. En grej har jag satt in på seniornätverkets fb.

tisdag 25 februari 2020

Hertz

Idag kom jag en hel del vidare med räkningen för Amikonserten. Lättnad!
Men min mesta tid gick till översättning av ett pressmeddelande om att Hertonäs bibba och ungdomsgård öppnar i nya utrymmen i ett hus som heter Hertsi. Där finns också de asedvanliga butikerna som brukar finnas i ett köpcentrum.
Texten tog fasta på det där med hertsi hertz och den finska rubricerades ... samalla taajudella. Taajuus betyder frekvens som inte är samma som våglängd. Men talesättet är "på samma våglängd". Så jag lät det stå så.

måndag 24 februari 2020

oplastat

Sedan senast har det varit novellkafe. 12 åhörare, av vilka både gamla och nya, bekanta och obekanta. Jag läste ur Eva Odrischinskys bok om hennes judiska familj. Det var nog en bra text, men det blev alldeles för långt, så min medläsare Annika fick lite för lite tid. Förargligt nog. Hon läste intressanta texter av Alex Schulman.
Idag har jag kollat texten till en liten video om Flerspråkiga biblioteket och så har jag översatt en text om att Hfrs stadsbibba prövar att skippa plastningen av böcker.

onsdag 19 februari 2020

Mycket

Nu har jag mycket att berätta. Sedan jag skrev senast har det varit
- Konsert med Ami Aspelund i Tölö. Det kom kanske 50 mänskor. Marknadsföringen lyckades och så var det såklart bra artist! kollegan Tina gjorde också bra insats som värdinna. Kaffekokning mm. 
- Föredrag om böcker och lite bibba på Helsingforsnejdens svenska parkinsonklubb. Roligt och de verkade intresserade. 
- Semester
- Rådd med Talpa och Kulturfonden. Att jag avskyr den sortens jobb! 
- diverse små översättningar

onsdag 5 februari 2020

Oro

Idag har jag funderat på Parkinson. Både info om sjukdomen och föredraget till P-klubben nästa tisdag. Är nog också lite nervös inför morgondagens konsert. Alltså att det ska komma folk. Helsingforssvenskar är ett nyckfullt släkte...

tisdag 4 februari 2020

avskedsstämning

Jag jobbade hemma också igår. Översatte en text om rekordsiffror förra året tack vare Ode. Idag fick jag den klar och har sen planerat för besöket på Parkinsonklubben om en vecka.
Desutom hade kollegan Pirjo sitt avskedskaffe. Just just.


torsdag 30 januari 2020

evenemang

Det blev hemmajobb på onsdan . Då planerade jag bokpratet inför parkinsonklubben, men också lite kring Aspelundkonserten. Det har jag fortsatt med idag. Ännu har jag inte fått besked om pengarna. Ganska obehagligt.

Har också satt in lite inlägg på Seniornätverkets fb-sida. Två evenemang och så lite om MelsingforsMissions grupper för seniorer. Det var förvånansvärt mycket arbete med att redigera det hela, men ganska roligt. Roligt är också att söka fram lämpliga bilder på Pixabay.



tisdag 28 januari 2020

e-bibliotek

Idag har jag mest jobbat med en text om ett framtida e-bibliotek i Finland. Har också spridit lite Ami-info fast pengadelen ännu är osäker. Känns inte så inspirerande alls...

måndag 27 januari 2020

barndomens lekar

Idag har jag jobbat med en översättning om OverDrive. Och stressat lite över Amipengar. Förra veckans osdag jobbade jag hemma och på torsdan var det novellkafé. Tretton åhörare och temat alfabete blev på något förunderligt sätt att handla om skolgårdar och fritid i barndomen. Jag kommer att sakna novellkafeerna.

tisdag 21 januari 2020

telefondag

Idag har jag kollat upp det där med digistöd. Det är ju det ordet man använder i Finland fast det egentligen borde heta digitalt stöd. IT-stöd är inte heller rätt för bibbans verksamhet. Jag pratade med Kotus språkrådgivning.
Jag pratade också med Kulturfonden. Få nu se hur det blir med Amipengar... Nå de har ju beviljat åt henne förr!
Så har jag översatt en text om Hertonäs flytt och varit på trevligt kaffe med kollegan Tina.

måndag 20 januari 2020

Smått och gott

idag har det varit en sån där smått och gott-dag. Lite språkgranskning lite marknadsföring, lite e-postläsning.

torsdag 16 januari 2020

kolleger på svenska

Idag har jag lite stressat över den kommande kulturkvällen - men inte gjort något ät saken. Däremot har jag fått texterna om IT-stöd klara. Och så har jag suttit på kaffe med kollegerna Tina och Anna. Spontant möte. Kollegan Maria har presenterat sin utredning om svensk rekrytering till bibborna idag.

onsdag 15 januari 2020

it-stöd

Igår hade seniornätverket möte på Arbis. Nätverket fick en ny ordförande Katja S och en del saker blev klarare.
Idag har jag funderat på digistöd eller IT-stöd. Sanningen är nog den att ordet digistöd används bara i Finland.
Har också gjort lite novellkafereklam.

måndag 13 januari 2020

Senkommet men hoppeligen ok

Idag har jag mest jobbat med Ami Aspelundkonserten i februari. Senkommen Fondansökan, lite reklam. Har nog också funderat på seniornätverksmarknadsföring.

torsdag 9 januari 2020

Mera jobb än jag trodde

Hela den här dagen gick till jobb med fotokonsttexterna. Men de blev klara... Nästa vecka bara måste jag ta i A..A.s konsert.

onsdag 8 januari 2020

Fotokonst

Idag blev det fundering med en del kolleger om livet efter min pensionering. Och så har jag översatt en text om fotokonst.

tisdag 7 januari 2020

uppdatering.

Jullovet var kanske inte bästa tänkbara, men nånsorts vila ändå. Nu har jag inlett mit livs sista jobbtermin med att gå igenom e-post och åtgärda vissa av dem.
Min dator har blivit uppdaterad till Windows 10 och jag måste erkänna att den faktiskt fungerar bättre nu.
Vissa andra saker har också förändrats, annat går på i ullstrumporna.