torsdag 31 mars 2011

Pinnalla

Idag har jag jobbat kvällstur av olika privata anledningar. Det är skönt att ibland kunna göra det. Jag har varit på Aihepakettitoimikuntas möte i Berghäll och det var som vanligt ett trevligt möte. Just nu håller redaktionen på och utvecklar konceptet Pinnalla som är aktuella, och lättare gjorda paket som snurrar i en karusell på den finska hemsidan. Jag gick och lovade att göra två sådana paket, om "muodostelmaluistelu" vars VM är i Hfrs om en vecka och om det kungliga bröllopet i England om några veckor. Så nu har jag frångått principen om inget jobb på finska. HM, vet inte om det var klokt eller inte men har lust att göra de där paketen. Har redan jobbat en hel del med skrinnarpaketet så det blir nog klart när jag kommer på jobb nästa tisdag.

onsdag 30 mars 2011

Läskunnighet i internettider

Hade internetkurs idag igen. Visst kan man ju fråga sig om detta hör till bibbans grunduppgifter, men visst är det meningsfullt att lära ut medieläskunnighet till en generation som inte har lärt sig det i blöjåldern. Det är så mycket praktiskt - att hantera musen, att skrolla, att komma ihåg när man ska trycka på enter och när man ska klicka med musen. När det ska vara mellanslag och när det inte ska vara det. När det ska vara skandprickar och när det inte får vara det. Samtidigt kan man inte bara hålla på och fila på de här grundläggande sakerna, utan det måste också kännas meningsfullt och roligt. En utmaning faktiskt.

minoritetens problem

igår på tisdagen var jag i Entressebiblioteket i Esbo och hörde om den mya "Materiaalipankki" för oss som håller kurser i internet. Mötet väckte många funderingar. En fundering är varför vi tycks ha så svårt att använda oss av varandras material fast vi håller liknande kurser. En materialbank är ju ett försök att hindra mänskor från att uppfinna hjulet på nytt och på nytt.

Den andra och för mig personligen viktigare tanken är den gamla insikten att vi svenskspråkiga nog koms ihåg på sätt och vis, men ändå räknas det inte riktigt helt och fullt med det svenska materialet. Det här är en konflikt som sätter sordin på allt jag jobbar med. Att samtidigt vara marginell som man ska hålla sig framme hela tiden. Minoritetens problem, men det måste ju lösas på något sätt. Jag tror allt mera på att det måste skapas särlösningar.

måndag 28 mars 2011

Mycket skrivet

Idag har jag fått sånt gjort som det inte blivit av att göra pga diverse motstånd. Ändå har de praktiska omständigheterna gjort motstånd också idag. Det var elavbrott i Böle på eftermiddagen, vilket gjorde att min och många andras datorer fungerade uselt, eller inte alls, ett slag på eftermiddagen.

Nåväl: Jag har idag skickat iväg ett mail om Kultur på bibban till Mikko Vainio som är den som bestämmer kring såna här saker. Faktum är att jag rentav igår pratade om saken med en potentiell medverkande som var riktigt entusiastisk och kom med nya idéer. Få se vart det leder... :). Hade också tänkt skicka ett mail till hennes man idag angående saken, men det är egentilhen det enda jag inte fått till stånd idag.

En text som "spökat" länge men som kännts för svår är ett brev till Helmet-jory om en svensk informatör för "palvelusivusto". Idag formulerade jag texten, på finska, och skickade det till Helmer och endel palvelusivustomänskor för synpunkter.

Sen gjorde jag ännu en iGS-fråga klar och skickade den. Den handlade om de rikssvenska frivilligas betydelse i evakueringen av Karelen efter vinterkriget. En fråga som ju kräver sådär en gradu för att besvaras. Så jag gav bara en del länkar.
Hoppeligen har den rikssvenske frågeställaren nytta av dem. Endel länkar är tyvärr mycket finskspråkiga.

torsdag 24 mars 2011

Hållbart

Idag har jag funderat på hur mitt jobb egentligen borde vara. Men dessutom har jag igen haft kontkt med Åggelby och också med Arbis Östra. Resten av dagen har jag jobbat med temapaketet kring hållbar utveckling. Det är ett rätt så intressant projekt. Det finns en massa bäcker som tar fasta på det där med klimatförändringen, dels stora, globala fakta kring den men också med riktigt konkreta och handfasta tips om hur man i sin vardag kan motverka att världen förstörs. Bra är ju det såklart.

onsdag 23 mars 2011

Mörskom, Karelen och Åggelby

Idag blev lite sen start.

Och igår blev det inte alls av att skriva.
Jag har hållet på med några iGS-frågor de här dagarna. Om orden hyra och arrende, om Mörskom och om rikssvenska frivilliga i evakueringen efter vinterkriget. PÅ den sistnämnda frågan - vilken betydelse de frivilliga hade - kan man nog inte svara inom iGS. Det fordrar ju en massa forskning på minst gradunivå. En bok finns om ämnet, men den nämner frågeställaren. Funderar att ge en del länkar och sen att frågeställaren tar kontakt med någon expertinstans. Kanske Krigsmuseet.

Jag har också haft kontakt med Svensk förening i Åggelby och mera liknande kontaktarbete.

måndag 21 mars 2011

Om datorn, Åggelby, läsplattor och Tiden

Den här dagen började lite illa, eftersom mitt lösenord till datorn bara hade sagt upp sig, det var inte gammalt och inte kom jag heller fel ihåg. Det är nog ganska säkert det!!
Nåja, jag var tvungen att ringa till TITITYY och sedan skicka ett mail via Eevas e-post. Efter diverse väntan fick jag ett nytt lösenord. Men voj voj så beroende jag är av datorn! Det enda jag kunde göra var att ordna lite papper.

Nå, det som jag gjort idag är diverse e-postskommunikation. Bl.a. skickade jag en förfrågan till Eija Palomäki som numera är i Åggelby, angående Åggelby svenska förening. Få se vad det för med sig.
Om föreningen hörde jag på svenska gruppens möte som vi hade förra onsdagen i Riku. Sen dess har jag faktiskt varit ledig.

Jag skickade också in en förfrågan till Helmi varför det inte finns några svenska böcker på läsplattorna. Nå det visade sig att en del plattor faktiskt har det. Men varför i friden inte alla, och varför på en läsplatta som finns på något litet bibliotek när det är i Tölö och Riku de ännu mera skulle behövas, kunde man tycka.

Sen har jag grubblat över hur jag ska gå vidare med Tidenprojektet. Filat på ansökan och skrivit ett utkast till mail till Mikko Vainio. Det känns lite krångligt och byråkratiskt det hela just nu.

tisdag 15 mars 2011

kurs

Idag var det andra gången för specialkursen. Det är roligt med ett gäng tanter som jag känner lite från förut och som också känner varandra lite. I ett sånt gäng stör det inte så mycket att folk kan mycket olika det hela.

måndag 14 mars 2011

läsplattor och annat

Idag har jag översatt en infotext om läsplattor mm för Tölö bibba. Bekantade mig också lite med själva apparaten och konstaterade att den inte ännu är riktigt logisk att använda. Nåja det blir väl bättre. Och de klassiker som bibban laddat in på den är tillsvidare enbart på finska :(.
Annars har det varit en sån där splittrad dag som det ibland kan vara lite epost osv. En del har till min glädje anmält sig till Stormötet i april.
På eftermiddagen gjorde jag en liten urvalslista med webbplatser för min specialinternetkurs.

torsdag 10 mars 2011

rapport

idag har jag skrivit inbjudan till Stormöte och så har jag svarat på en totalt omöjlig iGSfråga.
Gårdagssamlingen gick bra!

onsdag 9 mars 2011

Om hållbar livsstil

"bokprat" på Johannes församlings fastesamling

Jag kommer att inleda mitt lilla anförande med att säga det som man absolut inte skall inleda något anförande med, nämligen – jag har varit sjuk och har tyvärr inte haft tid att förbereda mig som jag har velat. Men idet här fallet är det en relevant kommentar. Det väcker nämligen frågan Kan den som är sjuk eller handikappad också ha något att säga till om när det gäller hållbar livsstil? Detta är en fråga som jag nu kastar ut och som kanske inte egentligen har ett enda svar.

När jag började fundera på min medverkan i den här gruppen, vilket jag egentligen gjort rätt länge fick jag idén att göra ett s.k. temapaket kring temat Hållbar livsstil. Ett temapaket är en kommenterad lista på utvalda böcker och webbplatser om särskilda ämnen och de publiceras på Helsingfors stadsbiblioteks hemsida www.lib.hel.fi. På finska utkommer det nya temapaket – aihepaketti – varannan vecka, men på svenska utkommer de sådär 3-4 gånger om året. Det senaste jag gjorde handlade om Tiden, men jag har också gjort temapaket t.ex. om Pilgrimsfär-der.

Innan jag blev sjuk hann jag samla en del böcker kring temat hållbar livsstil. När jag gjorde sökningarna insåg jag att temat är rätt så mångfacetterat och har många aspekter. Åtminstone de här aspekterna kom jag på:


Rättvisa – rejäl handel – degrowth – globalt tänkande

Miljötänkande – klimatsmart – ekologi

Hälsa - att leva enkelt ger hälsa, men är alla hälsoaspekter hållbar livsstil?

Långsamhet – hur använder du din tid?

Leva enkelt – vara nöjd – avstå – fasta – glädja sig åt det man har



Detta är frågor som många mänskor har funderat på länge. Jag minns själv hur det var aktuellt i ungdomstiden på 1970-talet. Varför har det hänt det så lite på 40 år? Förutom allmän slöhet, ovilja osv tror jag också att det beror på att de här frågorna ofta väcker mera illamående och dåligt samvete hos oss som på riktigt VILL leva hållbart, men bara inte klarar av det av olika skäl. Därför har jag nu valt ut ett antal böcker ur de olika aspekterna, men har försökt hitta böcker som inte sätter sten på bördan utan också visar hur vi kan hitta ork och glädje i en ny livsstil.

Jag har funderat över hur hälsa och ork passar ihop med en hållbar livsstil. För att leva hållbart måste man orka. Om vi inte upplever att vi orkar och har glädje i vår tillvaro orkar vi inte heller avstå. Men hälsan och glädjen är inte det vi eftersträvar, utan det vi eftersträvar är en rättvisare hållbarare värld som vi gemensamt han ansvar för.

Här är de fem böcker jag kommer att presentera i kväll: tyvärr gjorde min sjukdom att jag inte har orkat läsa dem, jag presenterar dem i stället som den bibliotekarie jag är:

Den första boken är den viktigaste åtminstone för mig och den jag kommer att läsa under fas-tan.

Linde, Giséla: Lev enklare – idéer för en hållbar livsstil – Viva, 2008. Det här är en bok som ger utrymme för de där tankarna att jag inte orkar leva ett så perfekt och ett så avstående liv som jag önskar. Boken hjälper oss att fundera över vad vi egentligen vill med vårt liv och vad vi kan avstå från. Den funderar över levnadsstandard, livsglädje, tempot i livet och mycket mera. Ett speciellt drag i boken är uppmaningen att skriva ner egna tankar kring boken teman. Den ställer frågor just till mig.

Följande bok är en bok i samma anda, ändå helt annorlunda:
Lagom är bäst – på spaning efter en hållbar livsstil. Naturskyddsföreningen 1998. Den här bo-ken var svenska naturskyddsföreningens årsbok för 13 år sedan. Ändå känns den alldeles aktuell idag. Olika författare skriver om hur vi använder vår tid, att man kan älska prylar i stället för att hamstra och slänga, om gemenskap, om rättvisa om återanvändning och om miljön i en bok som inte ger skuldkänslor utan en lust att gå med. Boken är inte illustrerad enbart med bilder utan också med lyrik.

Tredje boken på min lista är mycket konkret.

Jansson, Helena
100 sätt att leva klimatsmart ; för dig som har viljan men inte energin / Helena Jansson och Mattias Henrikson. Bromma : Ordalaget, 2009
Hundra sätt att leva ekologiskt
För dig som har viljan men inte energin

Arkåsen, Henrik: Ekologiska smaker – äkta matglädje – akta råvaror. Kummin förlag 2008. En yrkeskock ger synpunkter på ekologisk, närproducerad mat och många fina recept.

Lamb, Harriet: schyssta bananer – den krokiga vägen till Fairtrade – rättvisemärkt. Libris, 2009

tisdag 8 mars 2011

kursen startade

Idag startade den specialinternetkurs som jag planerat en tid och som sen blev lite uppskjuten p.g.a sjukdom. Fyra personer deltog och de är nog ur datorsynvinkel på rätt så olika nivå. Det är lite ett problem, men eftersom det är damer som hör till samma sammanhang funkar det nog ändå på något sätt. Den som kan mest har tagit som sin uppgift att vara lite "hjälplärare" . Det blev nog rätt så mycket prat idag och så övade vi oss lite att skriva med Word.

Jag har också gått igenom böcker som jag ska bokprata om på fastesamlingen i församlingen i morgon. Jag har ju planerat att göra ett temapaket om Hållbar livsstil, men den tidtabellen gick i stöpet eftersom jag blev sjuk.

måndag 7 mars 2011

på plats igen

nästan två veckors sjukledighet gör en mänska smått förvirrad när det gäller ett jobb som det här.

Har i alla fall gått igenom de mest akuta arbetsuppgifterna och försökt bekanta mig med Helmet-palvelusivusto som igen ska behandlas på Helmermöte om en stund.

Tyvärr har jag inte hunnit skriva den ansökan om svensk informatör som jag hade lovat. Mitt arbete är smått sårbart...