torsdag 28 oktober 2010

pust

Det är nog intressant att endel kurser funkar jättebra, medan andra är tröga och svåra, fast mänskorna i och för sig är trevliga.

Nu är jag glad att jag och Tina har bestämt att vi inte drar någon kurs här i Tölö i vår. I stället kommer jag ju troligen att dra en i Itis och en specialkurs i Berghäll. Det räcker med än väl.

Nu ska jag också ta lite paus från sittandet i det här rummet. På måndagen blir det FSBFs It-utskotts möte. Det ska bli fint att träffa folk från andra delar av svenskfinland som ändå har samma sorts intressen fast med olika infallsvinklar.

onsdag 27 oktober 2010

prioritering

Man kan nog fundera över hur viktigt det är att översätta en text om en skrivartävling vars deltagare och resultat har varit enbart på finska. Det har jag nu i allafall gjort idag. Jag undrar hur tydliga riktlinjer vi borde fundera ut om vad som måste, ska vara på svenska, vad som kan vara på svenska om det finns resurser (nåja i princip allt förstås...) och vad man kan lämna enspråkigt. Just nu känns det som en slags slump vad som blir gjort och inte gjort.
Det här ska vi diskutera på ett Stormöte om ett par veckor och jag har lovat hålla inledningen, eftersom jag funderar på de här frågorna hela tiden.

Funderar om jag ska använda mig av Zuzana Helinskis bostonmatris med strykhundarna.

tisdag 26 oktober 2010

Mail om kultur på bibban

Hej Helmeriter och Helsingfors svenska grupp!

Jag har nu försökt ta i tu med ansökan om pengar från Kultur på bibban på Kulturfonden. Jag försökte bl.a. ringa till Fonden för att fråga om man kan ansöka om pengar till ett gemensamt projekt för flera bibliotek. På Helmermötet i Grankulla igår funderade vi nämligen att kulturkvällarna kring Tiden kunde vara fina att ordna som ett gemensam svensk grej för hela HelMetbiblioteket. Jag lovade att ordna med ansökan.
Men när man ser på kriterierna för att få pengar står det ingenting om flera bibliotek, så få se vad de säger.

Det andra jag ska fråga är vad som räknas som bibliotekets egen andel av kostnaderna.

I vilket fall som helst måste projektet vara ganska långt planerat innan man alls kan sätta in en ansökan. Jag skulle gärna se att det skulle tillsättas en liten specialkommitté kring det här, precis som vi hade en festkommitté kring vår Firamedbibbankväll.

torsdag 21 oktober 2010

Kultur på bibban

För några dagar sedan var det en liten notis i Husis om att Kulturfonden delar ut pengar till kulturevenemang på svenska i biblioteken. Det är nånting som vi måste ta ad notam. Jag har förut varit av den åsikten att vi inte nu ska börja med några publikkvällar. Det tar mycket arbete och ger kanske inte i proportion till arbetsmängden. Men om det delas ut pengar måste man nog ta till vara dem.

Vi har mailat om saken med svenska gruppen - och senare också med en del mänskor från Esbo, vilket gör att det kanske blir ett gemensamt projekt för regionen. Om det är möjligt rent byrokratiskt skulle det väl vara det bästa.

Som vanligt funderades det på barnprogram, men jag tycket nog att det nu ska satsas på den vuxna svenska befolkningen, att få dem att inse att bibban också är för dem. Det kanske inte utesluter barnprogram...

Jag föreslog att vi skulle ha temakvällar med temat tid. I mailet skrev jag:
"Jag håller på med ett temapaket om tiden och funderar att det kunde vara ett tema för några kulturkvällar – En kväll med konkreta saker som klockor och almanackor, en mera kosmiskt inriktad kväll om hur tiden beräknas, en om tidsanvändning, stress och långsamhet, en om tiden i skönlitteraturen, kanske en musikkväll..."

förvirrade kursdeltagare

Nu är den tredje kursdelen av tölökursen avklarad. Som jag skrivit förut är det här en kurs med sex otroligt olika deltagare. De flesta kör dessutom sina egna race och har lite svårt att lyssna på det som förklaras. Det gör det smått besvärligt, minst sagt. Idag förklarade jag Booles logik åt en del av gruppen, fast det är nog svårt att veta hur mycket som på riktigt gick hem. Den andra delen av gruppen funderade över skillnaden mellan www-adress och snabel-a-adress. Med mera. Det är på riktigt svårt att undervisa när man har att göra med mänskor som har en massa förhandsföreställningar om saken, samtidigt som en stor del av begreppen är förvirrade.

tisdag 19 oktober 2010

"Svenskspråkiga bryr sig inte om låneböcker".

På söndagen var det en artikel i Husis http://www.hbl.fi/text/helsingfors/2010/10/17/w53281.php
om biblioteket, antagligen med anledning av pressmeddelandet om de nya centrumbibliotekssidorna som jag översatte förra veckan. Där var också en intervju med Sanne om barnarbetet och om ungdomars läsning. Men rubriken var "Svenskspråkiga bryr sig inte om låneböcker". Det är ju sant att den svenskspråkiga utlåningen minskar, fast Sanne senare har påpekat att barn och ungdomsböckerna har börjat gå mera i lån. Det stod inte i artikeln... Och MÅSTE man ha en sådär negativ rubrik?

Men det sätter ju oss att fundera. Sanne och t.ex. Haje och endel andra har jobbat hårt för att lyfta utlåningen av barn- och ungdomsböckerna. Nu är det dags att göra så att också de vuxna känner att bibban är för dem. Att inte gömma det svenska som man t.ex. gör på Centrumbibliotekssidorna där nästan alla drömmar som kommer upp är på finska fast man är på de svenska siorna. Och om man går in i ett bibliotek som inte är Tölö eller Riku så har man ingen känsla av att det här stället också är för mig som svenskspråkig.

torsdag 14 oktober 2010

varför får jag inte svar på mina frågor...?

Det har varit såna där mellandagar när jag har fått mycket gjort. Skickat ut e-post om alltmöjligt till höger och vänster, men inte fått svar på särksilt mycket. Så jag har själv kommit framåt utan att det egentligen sysn något resultat. Nå, en konkret sak är nästan klar, juttun om Gamlas bibliotek och chefen Solveig till Gamlas nyheter.

Idag var det också andra gången kurs här i Tölö. Det är länge sedan jag haft en kurs där eleverna varit på så våldsamt olika nivå. Det är verkligen tur att vi är två, för när Tina förklarar och förklarar om hur man skriver in en adress och hur man håller i musen vill "mina" höra mera om hur man söker på Google.

tisdag 12 oktober 2010

jublet är slut!

Jag hoppas att jag idag har översatt den sista texten som har med 150-årsjublieet att göra. En rapport från den officiella festen i stadshuset 7.10. Med presidenten närvarande :)

101010

På söndagen var det 101010 och bibborna i Hesa firade för sista gången 150-årskalas med att hålla dörrarna öppna. Jag begav mig till Stapelstaden och såg det lilla mysiga biblioteket och fick höra lite om dess historia. Sen var jag också i Malmgårds bibba, som ju är mitt närbibliotek, där var det lite dåligt med publikframgången för barnprogrammet som var på gång. Men tiden var inte riktigt lämplig.

Nåja, jag hade översatt affischen för dagen, men den syntes nästan inte någonstans. Å andra sidan var inte ett enda program på svenska. Inte ett! Det känns inte bra, och det känns dessutom som att det var mitt fel som inte hade sett till att något skulle hända på svenska så att också de svenskspråkiga skulle uppfatta att bibban är för dem/oss

internetkurs i Itis

På fredagen hade jag sista avsnittet av kursen i Östra centrum. Den var ju tidsmässigt annorlunda upplagd än Tölös. Jutta var min assistent också den här gången. Det var rätt intressant att konstatera att det är planerat en likadan kurs för vårterminen. Hm...

Nåja, det är nästan svårare att undervisa med skärm, folk är okoncentrerade när de ska titta både på skärmen och på sin egen dator. Det är nästan ingen vits att visa för om man inte TYDLIGT säger att NU VISAR JAG, ni får inte göra själva ännu. Eller som när jag visade Facebook till sist och det inte ens var meningen att de skulle göra själva.

Vi skulle repetera eposten, hur man öppnar den och så. Men det visade sig att nästan ingen kom ihåg sin egen e-postadress som de fick förra gången. För att inte tala om lösenordet. Det är igen nånting att påminna - det här måste ni komma ihåg!!! Sen blev det hela ju inte bättre av att gmailen strula.. .

Nåja jag visade Suomi.fi och Reittiopas och hur man köper på nätet. Övade med tågbiljetter för att det är så nyttigt. Det gick ganska ok.

torsdag 7 oktober 2010

internetkurs i Tölö

Idag internetkurs i Tölö. Alla fyra närvarande var på otroligt olika nivå. Svårt. Som tur var det trevliga mänskor. Det bästa var nog ändå demonstrationen som gick att göra vid en dator, medan man visade på vilken knapp man tryckte.

frustration

Vet inte riktigt varför man översätter en massa grejor till svenska när texten ändå sedan slarvas bort...

Eller så är programmet ändå på finska som allt program på 101010dagen eller Runokuu som jag också översatte med stort besvär.

Den frustrerades kommentar idag...

tisdag 5 oktober 2010

pedagogiska problem

En ny era har inletts i och med att jag har börjat jobba 60 %. Det känns både skönt och märkligt. Har varit borta från arbetsbordet i nästan en vecka och från jobbet i tre långa sköna dagar.

Tre och en halv - för på fredagen gjorde jag ingenting annat än drog internetkursens andra del i Itis - tillsammans med f.d. kollegan Jutta.

Det som blev kvar i mig efter kursen var det där eviga pedagogiska problemet hur man ska få folk att notera det man har att säga, att koncentrera sig en stund när man förklarar. Hur förklara så tydligt att folk förstår och också förstår att det man säger har betydelse. Och hur ska man visa på skärmen så att folk faktiskt ser och hör på? Jag vet ju att jag själv tappar koncentrationen när jag sitter som elev i en dataklass.

Kaija Fredriksson som är Marias vikarie, dvs pedagogisk informatiker, föreslog på mötet på torsdagen att hon kunde ordna en kurs i pedagogik. Då önskar jag att man kunde diskutera just de här frågorna.