onsdag 30 november 2011

Biblär, temapaket och centrumbibba

Dagen började med en liten palaver om översättningar av material till projektet Kiravo eller på svenska Biblär. Jag tycker kanske att det kunde räcka att översätta materialet som ska delas ut till eleverna. Projektet går alltså ut på att lära ut informationshanteringskunskap till lärare, småföretagare och marthor. Nu ska det hållas kurs för småföretagare på svenska i Ingå under vårterminen.

I övrigt har jag jobbat med att få temapaketet om berättandet klart - är nog på god väg - och mellan verserna översatt en liten text om arkitekturtävlingen om Centrumbibban.

tisdag 29 november 2011

Från Biblionytt till pekplattor

Nu har det igen hänt en hel del sedan senast.

På torsdagen var det Helmermöte i Grankulla där Barbro Nygård tillbringade sin näst sista dag som bibliotekschef. På fredagen gick hon sen i pension. Eftersom jag har kännt henne sedan 1980 då jag började på soc o kom och hon var lärare för vår bibbakurs, ville jag på något sätt uppvakta henne. Det blev samtidigt Helmers avskedgåva. Jag köpte en cyklamen. Hon hade också en härlig avskedgåva till oss, det rätt så underbara informationsbladet BIBLIONYTT som vi gjorde 1995 för att uppmärksamma den svenska servicen i huvudstadsregionen. Redan då gällde bibbakortet i alla fyra städer! Redan då fanns det svenskt samarbete fast det inte existerade något officiellt Helmer.

Själva mötet kretsade sedan ganska mycket kring servicesidorna. Jussi Vehviläinen var med. Det blev på något sätt ett ganska pratigt möte, som vanligt rätt mycket kring bristen på svenska resurser.

Igår, måndag, var jag igen i en annan stad, den här gången Esbo. Det var kurs på svenska i Encore, det nya söksystemet för HelMet. Av de få som var där var det bara jag och Eva W (som var med en del av tiden) och Marit B, som drog kursen, som har svenska som modersmål. Så det blev lite språkkurs eller språkbad också. Nåja, jag lärde mig nog en hel del och det var ganska sympatiskt med mera diskussion än egentlig undervisning.

Idag har jag översatt en notis om Tidningssalen i Kvarnbäcken - och bl.a. frågat Focis vad man ska kalla tablettilaite - pekdator eller pekplatta är svaret. Älskar Focis!

Det har också varit en del annat smått och gott...

tisdag 22 november 2011

cirklar och annan marknadsföring

Idag har jag fortsatt att fundera på hurdant program man borde erbjuda våra kunder. Det här med en cirkel av något slag känns nog intressant. Var just på ett seminarium om olika sätt att marknadsföra samlingarna. Ett sätt är en bokcirkel. Andra är t.ex det härliga Hard Book Café och en kampanj för att locka män till bibban. Som inte var så superlyckad...

Mina tankar går i allafall mot att bokcirkeln inte ska vara en traditionell skönlitteraturcirkel utan något annat. Tänk om man sku fortsätta med tidstemat men i helt andra ramar???

Har också litet mailat med kollegan Barbro A om ett program på Riku som hon vill arrangera. Varnade henne för Husis oginhet, eller snarare opålitlighet.

måndag 21 november 2011

festligt eller inte

Sedan senast har det varit fest på bibban. Det firades julfest, men också iGS' och Ord i Tidens 10årsjubel. Festen var helt trevlig också som fest betraktad, men jag njöt allra mest av att få träffa kolleger och arbetskamrater från olika håll i bibban.

Jag har idag översatt texter om Läsplattor. Det hör nog kanske inte till det mest festliga man kan tänka sig, men också sånt måste väl göras...

En fundering kring program

Hej Svenska Gruppen + Maria och Solveig + Helmer!

Tidens tecken-projektet är genomfört (såtillvida att vi bara har redovisning och betalning kvar, men det hör inte hit just nu) och vi kan nog vara riktigt nöjda! Jag har i alla fall sedan dess funderat på meningsfullheten i att ordna den typen av program. Jovisst är det trevligt och visst är det bra, men är det egentligen just det som våra svenska kunder vill ha och behöver??? Det är dessutom ganska många som ordnar liknade program – åtminstone Arbis och Nifin... Vad är det egentligen för program som just BIBBAN ska ordna och vad behövs på riktigt. Det har jag funderat på. En grej är ju bokcirklar – att samlas flera gånger i ungefär samma grupp. Att diskutera något vettigt och att lära känna varandra. Jag tror att det finns ett socialt behov – men också ett behov av att få diskutera och ventilera frågor. Eller vad har ni för funderingar kring detta? Mina egna tankar kretsar kring möjligheten att starta nånsorts studiecirkel, med någon (eller flera) intressant(a) faktabok/böcker som bas. Detta kastat ut som en tanke bara.

Hälsningar
Susanna

torsdag 17 november 2011

Brevväxling om pepparkakefolket

Hei!
Nyt olen vähän ylpeä, koska tästä tulee vastaus:

Hej!
Barnvisan du söker är skriven av den svenska ”barnvisefarbrorn”, kompositören och musikpedagogen Felix Körling. Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Felix_K%C3%B6rling.
Själva visan hittade vi i nothäftet Felix Körlings barnvisor, Körlings förlag, 1986.
Visans ord går såhär:

1.
Det var en liten gosse
som var så tjock och tung , tung, tung,
han var en väldig krigsman
och ville bliva kung, kung, kung.
Så tog han på sin granna väst
och sadlade sin gung-gung-häst.
Sen drog han ut i världen,
och lycka till på färden.

2.
Han red i hundra veckor ,
ty världen är så stor, så stor,
då kom han till det landet,
där pepparkakefolket bor.
Och gossen sade: Ptro, ptro, ptro!
Och folket sade: jo, jo, jo!
Så fick han en prinsessa
med krona på sin hjässa.


Että näin,
Susanna

****************************************************************
Susanna Söderholm
erikoiskirjastonhoitaja - specialbibliotekarie
Helsingin kaupunginkirjasto - Helsingfors stadsbibliotek
Kehittämisyksikkö – Utvecklingsenheten
puh. - tel. 09-31085452 / 040-1703839

susanna.soderholm@hel.fi
www.lib.hel.fi


Lähettäjä: Lehto Silene Lähetetty: 16. marraskuuta 2011 13:37Vastaanottaja: Söderholm SusannaAihe: VS: Lastenlaulua etsitään

Hei Susanna!

Olin maanantain ja tiistain ensiapukurssilla, joten pääsin sähköpostin äärelle vasta nyt... Kiitos paljon avusta, hienoa! :)
Lähetä vaan vastaus minulle vaikka, niin vastaan kysyjälle. Kysyjälle on jo laitettu väliaikatietoja, että asiaa selvitellään.

Silene

Lähettäjä: Söderholm SusannaLähetetty: 15. marraskuuta 2011 15:42Vastaanottaja: Lehto SileneAihe: VS: Lastenlaulua etsitään
Hei Silene!
Olen tehnyt vähän researchia tästä, ja jos hyvin käy, minulla on vastaus tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa. Lähetän sen siinä tapauksessa sinulle.

J
Susanna

Lähettäjä: owner-kirjastot-tieto@lists.tietoverkot.net [mailto:owner-kirjastot-tieto@lists.tietoverkot.net] Puolesta Lehto SileneLähetetty: 11. marraskuuta 2011 13:51Vastaanottaja: tieto@kirjastot.fiAihe: Lastenlaulua etsitään

Hei,

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa kysellään:

"Hej! Jag söker orden till en gammal barnvisa. Minns inte hur visan börjar, men den innehåller orden .... han red i hundra nätter ty världen är så stor så stor, sen kom han till det landet där pepparkakefolket bor.. Vet ni var man kan hitta orden till hela visan?"

Tulisiko kenellekään mieleen?

Ystävällisin terveisin,
Silene Lehto
Helsingin kaupunginkirjasto
Kysy kirjastonhoitajalta -palvelunvaltakunnallinen toimittaja

Tidens teckens avslutning



Nu har det igen hänt så mycket. Nu har den sista kvällen i Tidens tecken gått av stapeln. Boktid i tiden. Det var spännande, jag stressade ganska mycket över om det skulle komma folk, eftersom Husis, typiskt nog, inte tog in puffen där vi beskrev vad som skulle hända under kvällen. Nåja, det kom sist och slutligen ca 20 personer och folk säger att det nog är helt bra. Kanske det är det. Folk har nog en viss tröskel att bege sig på sådana här program. Man tycker - visst det där låter hemst trevligt, jag skulle gärna gå. Sen går man ändå inte. Man kan ju undra om det alls behövs den här typen av program. Kanske det är något annat som behövs??






Den här kvällen gick ut på att göra TVprogrammet Boktid live. Såhär beskrevs kvällen i puffen som aldrig publicerades annat än på Facebook:



"Tisdagen den 15 november, med start kl 18 bjuder Boktid på ett liveuppträdande där alla element från TV-programmet återfinns.På temat lycka, manlighet och tidsanda diskuteras Philip Teirs aktuella novellsamling Akta dig för att färdas alltför fort av bloggaren och litteraturvetaren Mathias Rosenlund, bibliotekarien Terhi Paukku och programledaren Petter Lindberg.Efter den inledande diskussionen intervjuar Anna Dönsberg kvällens författargäst Philip Teir. Kvällen avrundas med boktips, Andrew Erikssons antikvariska pärlor och en möjlighet för publiken att ställa frågor.Kvällen avslutar serien Tidens tecken, ett gemensamt projekt för biblioteken i huvudstadsregionen. Projektet har erhållit understöd av Svenska kulturfonden. Fritt inträde. Hjärtligt välkommen!"






Allt var jätteintressant och kiva, fast själv gillade jag nog allra allra bäst Andrew Erikssons underfundiga presentation av en gammal bok som verkar spännande. Tyvärr har jag glömt namnet nu just.



Det hela blev inspelat av Yle, så vi får antagligen se det via nätet så småningom.



Sedan har jag också haft den fjärde lektionen i internetkursen. Det var ju meningen att vi skulle behandla gmail då, men jag konstaterade att de här mänskorna nog mera behöver repetera grunderna och googlesökning. Så nästan hela timmen gick åt till det. Man ska helt enkelt inte försöka lära folk för mycket. Då lär de sig helt enkelt ingenting alls.





måndag 14 november 2011

utvecklingssamtal

Idag hade jag Utvecklingssamtal med min nya chef Marja-Liisa. Det var riktigt trevligt. Vi konstateradebåda att enheten vi hör till är rätt så diffus. Man har inte så värst mycket arbetsgemenskap, utan alla håller på med sitt.

Men också det har ju sina fördelar, man är fri att skapa sitt eget jobb.

torsdag 10 november 2011

bokad bibliotekarie

Träffade ocskå Mao Lindholm som jobbar med boken om Lekholmen. Mycket intressant. Nu gäller det att försöka hitta bilder och kanske också ännu fler författare som har nånting att komma med i ämnet. Bildarkiv... Helsingfors, Likholmen...

Det har var liksom att Boka en bibliotekarie...

kundnöjdhet och google

Igår gick jag igenom den nya kundnöjdhetsenkäten tillsammans med skaparen Jouni. Det är intressant att se att jag allt mera vill förenkla meningar och uttryck och göra dem mera skarpa och klara. Det kanske inte alltid märks här i bloggen där jag inte filar på mina meningar.

På eftermiddagen hade jag internetkursen i Tölö med Maria som assistent. Vi gick igenom sökning med Google och det var riktigt roligt, trots att det alltid i gruppen finns såna som inte fattar skillnaden mellan att skriva in en adress och att skriva in sökord. Undrar om jag borde ändra på undervisningen så att jag inte så mycket har exempel som man kan gissa när vi börjar med att skriva in adresser? Som t.ex. kommunernas namn? Sen å andra sidan är det ju i praktiken inte så stor skillnad. Oftast kommer man vidare hur man än gör. Men jag tycker nog att man ska fatta skillnaden när man använder internet. Det är liksom den grundläggande insikten tycker jag.

tisdag 8 november 2011

social dag

Idag har jag bara suttit vid mitt skrivbord men ändå varit rätt social och aktiv. Skrivit till Petter Lindberg och Husis och radion och Arbis Östra och Tölö och... Ringt till en "elev" och till Husis mm.

Dessutom översatt en kundnöjdhetsenkät. Och konstaterat att man inte ska skriva du med stor bokstav på svenska.

måndag 7 november 2011

Hänt sen senast

Sedan senast:

- En intern blogg vid namn Pärlfiskaren har grundats. Den finns på bibbans intra Helmi och där ska vi skriva kort och trevligt om svenska ting. Petteri och jag startade upp den på tisdagen 1.11.

- Tidens tecken om Saktmod blev en mycket trevlig tillställning i Äpplet. 40 personer i olika åldrar. Merete M talade trevligt och engagerande.

- Internetkursen i Tölö gick riktigt bra. Vi pratade nu om internets grunder - att skriva in en adress i adressfältet osv. Tina assisterade.

- På torsdagen var jag hela dagen i Tammerfors på kurs om tyst kunskap. Inget egentligt nytt - men bekräftade att jag har tyst kunskap om alltmöjligt...

- Idag har jag mest översatt, men också överräckt en Mymugg och diverse annat...

Inslag i bloggen Pärlfiskaren






Svenska gruppen grundade år 2007 ett pris som varje år på Svenska dagen delas ​ut till en finskspråkig kollega som "på ett hedersamt sätt gynnat och stött den svenskspråkiga verksamheten vid Helsingfors stadsbibliotek". Det första priset gick till Leena Vuorio (numera Lindholm) vid Inköps- och anskaffningsavdelningen. Andra pristagare har varit Virve Miettinen, Jorma Mähönen och Lauri Seutu. I år gavs priset åt Marja-Liisa Komulainen, chef för Utvecklingsenheten. Motiveringen är:
"Marja-Liisa har aktivt och intresserat sett till att den svenska verksamheten lever vidare, bl.a. genom att rekrytera svenskspråkiga praktikanter till biblioteket.”

Grattis Marja-Liisa!

Brev till Hbl

Hej bästa Jens Berg och Eva Wörlund!

Eftersom jag antar att ni på er tidning är intresserade av vilken respons enskilda inslag i tidningen kan ha, vill jag berätta följande:

Jag brukar hålla kurser i internet för nybörjare på olika bibliotek inom Helsingfors stadsbibliotek. Sedan länge har jag vetat att det allra viktigaste sättet att få deltagare i kurserna är att ha en liten puff på Husis Dagbokssida. Därför har jag alltid per e-post skickat in en sådan puff i god tid före kursen. Jag hade en kurs i Östra Centrum i början av hösten, men trots påringning kom puffen inte in förrän samma dag som kursen skulle hållas kl. 9.30. Jag hade tre deltagare i kursen... Två av dem hade anmält sig redan under sommaren via Arbis Östra.

När jag sedan skulle ha en kurs i Tölö bibliotek senare på hösten skickade jag på nytt in en puff i mycket god tid. Jag hade semester veckan innan den vecka som kursen skulle börja (på onsdagen), så därför skickade jag in puffen i ovanligt god tid. På tisdagen under min semestervecka började min jobbmobil ringa som besatt. Det visade sig att puffen redan då hade publicerats. Detta var förvisso fint, men något överraskande! Min kurs blev full på nolltid!

Men historien slutar inte här. Några dagar senare kom en puff med samma innehåll på nytt i tidningen. Med samma resultat – telefonen ringde som besatt. Nu hade jag inte mera någon kurs att erbjuda i Tölö, men min kurs i Östra centrum i januari-februari 2012 är redan full!! Dessutom var det nog några personer som tog illa vid sig av att en fullsatt kurs annonserades två gånger, och av att jag inte (på min semester!!) hela tiden svarade i telefonen.

Av detta kan man dra åtminstone två slutsatser:
1. Puffar i Hufvudstadsbladet är mycket synliga, bara de sätts ut i rättan tid’

2. Det finns fortfarande ett stort behov av grundkurser i Internet


Till detta skulle jag dessutom vilja tillägga två önskemål av vilka det första inte kan vara svårt att förverkliga:
1. Kunde man tänka sig något slags svarssystem, så den som skickar e-post till tidningen åtminstone får en automatisk bekräftelse?
2. Jag skulle vara lycklig över att få veta vilken dag min puff publiceras. Men jag kan förstå att detta kan vara besvärligt.

Med vänlig hälsning och önskan om svar på detta brev.