torsdag 14 juni 2018

semester

Nu börjar det vara dags! Att sätta lapp på luckan för den här terminen. Första läsåret då jag på allvar funderat på pension är till ända. Visst kan jag ändå, trots en viss utmattning känna mig rätt nöjd med den här terminen också.

onsdag 13 juni 2018

lånekort?

Idag har jag läst våra användnings regler på Lättläst svenska, gjorda av LL-center. All text borde ju vara sån, begriplig och koncis... Fast jag gillade inte att de använde lånekort i stället för bibliotekskort.
Sen har jag översatt en oändligt tråkig text om webbplatsen Helmet. Nåja, fick den klar.

tisdag 12 juni 2018

Sommarlovet hägrar

Nu börjar sommarlovet hägra. Det är nog på tiden. Igår jobbade jag ännu lite med Stockholmstexten, och så gjorde jag en minimal liten juttu om Stensviks bibba.
Borde väl ha tagit itu med seniorsaker, men det stöter på motstånd just nu. För mycket, för råddigt. Idag beslöt vi med Tina h att vi kör igång på allvar i augusti med den saken.
Igår gjorde jag också en lista över dem som kan vikariera mig som snabböversättare på sommarn,

torsdag 7 juni 2018

Stockholm

Idag har jag trots en del trötthet och frustation fått en del till stånd. Högtalartexter till Mänsasgården, lite fundering kring seniorarbetet i höst och sen framför allt en liten bokurvalstext om stockholm med hjälp av kollegerna Tina W och Camilla Å.
Så underbart roligt att skapa egen text ibland.



Stockholm i mitt hjärta

”Stockholm i mitt hjärta” sjunger vissångaren Lars Berghagen – och visst är staden Stockholm djupt förankrad också i våra finländska hjärtan. Vi är säkert många vars första utlandsresa styrt just till Stockholm och vi är många som gång på gång vill återvända till ”stan som har allt”. Vi reser till Stockholm för att shoppa, uppleva kultur och vår gemensamma historia, kanske träffa vänner - eller varför inte helt enkelt åka på en storslagen skärgårdskryssning.

Det finns många visor om Stockholm, men minst lika många böcker som på olika sätt beskriver det mångsidiga livet i Sveriges huvudstad. I Stockholm finns öar och vatten, storstadsliv i gränder och på krogar, rika och fattiga, bögar och blattar, östermalmsdamer och antikhandlare från Gamla stan. Här är ett litet urval böcker, var så god!


Gardell, Jonas: Torka aldrig tårar utan handskar

Vet du var i Stockholm man kan hitta ”Bögringen”? Det och mycket mer lär du dig i Jonas Gardells fina och viktiga romantrilogi Torka aldrig tårar utan handskar, med de tre delarna Kärleken, Sjukdomen och Döden. I den första boken kommer Rasmus från landsorten till Stockholm för att leva det liv han är ämnad för. Han vet att man hittar andra homosexuella vid Bögringen på Stockholm centralstation. Och det gör han – han hittar ett sammanhang bland andra bögar och kärleken i Benjamin. Men det här är 80-tal och en ny, skrämmande sjukdom förändrar allt… Böckerna har filmatiserats.


Khemiri, Jonas Hassen: Ett öga rött

Boken är skriven i dagboksformat av den femtonårige Halim som kämpar i korstrycket mellan sina föräldrars arabiska ursprung och det svenska samhället. Han är uppvuxen i invandrartäta Skärholmen, men i boken flyttar han med sin pappa till Södermalm. Halim skriver ner sina funderingar på talspråk eller en slags ”invandrarslang”. Halim upplever att såväl det svenska samhället som hans pappa försöker ”svennefiera” honom, vilket han aldrig kommer att tillåta. Halim drömmer omväxlande om att bli en revolutionär och om att bli en filosof, en tankesultan.


Ulf Lundell: Jack

Idag ger Ulf Lundell inte många trevliga associationer: en äldre sur gubbe, ständigt i gräl med feminister eller kommunstyrelsen där han bor. Annat var det 1976 när romanen Jack utkom. Då lästes Jack överallt, alla hade den i fickan eller kassen. Romanen utnämndes till 70-talets svenska generationsroman och Lundell blev dessutom rockstjärna vid samma tid.
”Jack” handlar om den blivande författaren Jack Råstedt och hans kumpaner som lever det sorglösa livet i Stockholm, några år under 70-talet. Man kan som läsare tycka vad man vill om Jack och grabbarna, men som Stockholmsskildring är boken fortfarande underhållande. Södermalm, Vita Bergen, Götgatan - Jack lever, bor och cyklar i sitt Stockholm i väntan på att inspirationen till debutromanen skall infinna sig.


Jan Mårtenson: Böckerna om antikvitetshandlaren Johan Kristian Homan

Serien om antikvitetshandlare Homan inleddes 1973 med ”Helgeandsmordet.” I år utkom den troligtvis femtionde boken i ordningen, ”Den engelske kusinen”.
Böckerna tar läsaren till ett underbart Stockholm, Homan bor i Gamla stan i en takvåning med terrass och utsikt mot Skeppsholmen. Hans antikvitetshandel ligger i samma hus på gatunivå.
Mysfaktorn i böckerna är skyhög, livet i Gamla stan med omgivningar, Homans kulinariska intressen, en enkel omelett hemma på terrassen eller ett besök på Operakällaren, varvat med inte alltför brutala brott ger läsaren full avkoppling. Homans katt Cleo, en vacker siames, finns alltid med i böckerna.


Pleijel, Agneta: En vinter i Stockholm

Stockholm flimrar förbi i dessa fragment som en kvinna skriver ner efter att hon blivit övergiven av sin älskare. Hon tillbringar vintern i Stockholm och skriver dagbok med iakttagelser, minnen och funderingar. Huvudpersonen rör sig i ett vintrigt, blåsigt Stockholm, i mörker och i snömodd inom tullarna i Stockholm, läsaren får följa med på promenader kring Hornstull, Skeppsbron, Ringvägen, Kungsgatan och Katarinahissen.


Rudberg, Denise: Ett litet snedsprång, med flera böcker om Marianne Jidhoff.

Marianne Jidhoff är en rik änka i Stockholms förnämaste stadsdel Östermalm. Hon skulle kunna leva gott på sin förmögenhet, men hon väljer att återuppta sitt jobb som åklagarsekreterare. Därmed får hon vara med om att reda ut en del intrikata brott, som oftast utspelar sig just i Östermalm. Samtidigt gör Marianne sitt bästa för att motionera längs Djurgårdens stränder och göra avstickare i fina kaféer och konstsalonger. Trivsel, mänskliga relationer, god mat och Stockholmsmiljöer varvas med brottsutredning av knepigaste slag.



Skribenter:
Susanna S, Helsingfors stadsbibliotek
Tina W, Helsingfors stadsbibliotek
Camilla Å, Esbo stadsbibliotek

onsdag 6 juni 2018

Infograf

Igår blev det en kort dag, eftersom jag hade privata grejor på eftermiddagen. Men det hände något oerhört - jag glömde svenska gruppens möte så att de fick ringa efter mig. Funderade på Infografen jag översatte. Med mera. Nåja, jag var ju i samma hus, så det var ingen katastrof.

Idag fick jag infografen klar. Men är nog riktigt sur över att de frågade mig flera veckor efter att den utkommit på finska och engelska.

Har också lagt lite novellkafepussel - och så har jag haft trevliga och viktiga samtal med kolleger - bl.a- Pirjo S.

måndag 4 juni 2018

nostalgi

Förra veckans torsdag blev riktigt riktigt speciell. Nostalgiskt och glatt pensionärskaffe i Tölö. Före det lite distansjobb.

Idag har jag jobbat med dataskyddstexten, alltså lite info om den och så har jag skrivit brev till ev nya novellkafeläsare,
Hej!
I Helsingfors stadsbibliotek har vi, som du förmodligen vet, ett programformat som kallas Novellkafé, på finska Novellikoukku. Idén går ut på att två personer (en biblioteksanställd, ofta tillsammans med en frivillig) läser noveller eller andra texter högt, medan åhörarna får handarbeta och dricka kaffe om de vill. Vi kommer i höst att ha novellkaféer på svenska på fyra bibliotek inom Helsingfors stadsbibliotek och dessutom två i Arbis hus.
Trots att evenemanget kallas Novellkafé är vi ganska liberala när det gäller valet av texter, det måste inte vara en regelrätt novell, utan vi har också läst kåserier, sagor, utdrag ur romaner, dikter och t.o.m. skådespel. Huvudsaken är att texten är trevlig att lyssna till och känns bra att läsa. Ibland har vi haft teman, t.ex. firade vi Topelius 200-årsminne under senvåren.
Nu undrar jag om du skulle tycka att det var roligt att komma med och läsa som frivillig. Vi kan tyvärr inte betala något arvode för din insats, men jag kan lova en trevlig och gemytlig kväll för den som gillar att läsa högt.
Höstens schema ser ut så här:  
torsdag 6.9. Drumsö bibliotek                  Susanna 
torsdag 13.9. Munksnäs bibliotek            Anna  bokad frivillig
onsdag 19.9. Richardsgatans bibliotek    egen personal
torsdag 27.9. Tölö bibliotek Christina

torsdag 4.10. Drumsö                              Susanna  bokad frivillig
torsdag 11.10. Munksnäs                         Anna  bokad frivillig
onsdag 17.10 Richardsgatans                 egen personal
torsdag 25.10 Tölö                                   Christina 

torsdag 1.11. Drumsö                              Susanna  bokad frivillig
torsdag 15.11. Munksnäs                         Anna 
torsdag 22.11 Tölö                                   Christina 
onsdag 28.11. Arbis bibliotek                   Johan 

Bibliotekarierna Susanna , Anna , Christina  och Johan  tar alltså hand om ”sina” bibliotek, men vi behöver frivilliga som läser tillsammans med oss. Som det nu ser ut har alltså följande kvällar ännu ingen frivillig läsare: torsdag 6.9. Drumsö bibliotek, torsdag 27.9. Tölö bibliotek, torsdag 25.10 Tölö, torsdag 15.11. Munksnäs, torsdag 22.11 Tölö och onsdag 28.11. Arbis bibliotek.
Om du kan tänka dig att läsa på någon av dessa var snäll och svara så fort som möjligt. Nämn alla kvällar du KAN ta, så väljer jag ut en av dem åt dig på basen av hur du och alla andra svarat.
Alla ovannämnda kaféer startar kl. 18.00.
Förutom de ovannämnda kaféerna kommer jag att arrangera ett novellkafé i samband med den s.k. Seniorfestivalen på Arbis 6.10. Det går ut ett separat upprop om detta, men om du är nyfiken, fråga gärna.
Om du inte har möjlighet, tid eller lust att komma med och läsa är du självfallet hjärtligt välkommen att komma och lyssna på vilket kafé som helst. Om du känner någon som kanske vill komma med och läsa – tipsa mig gärna.
I väntan på ditt svar – och eventuella frågor.
Glada sommarhälsningar,

Susanna